8 съвета за услужлива памет и бърза мисъл

10498
8 съвета за услужлива памет и бърза мисъл
Снимка: iStock/Guliver

Не само старостта има разрушително въздействие върху мозъка. Дори в относително млада възраст при човек може да се наблюдават необратими проблеми под формата на деменция и други разстройства. За да не се случи това, мозъкът се нуждае от тренировка, точно както тялото се нуждае от физическа активност. Съществува чудесна програма за 30 дена, която определено ще ви избави от деменцията.

1. Опитайте нещо ново

Опитайте нещо, което не сте правили преди. Това може да бъде свирене на китара, вокални упражнения, изучаване на език, овладяване на някакъв танц. Основното е, че мозъкът трябва да научава нова информация. В знак на благодарност той ще започне да работи по-активно, по-бързо, паметта ще се подобри значително.

2. Излезте от зоната на комфорт

Колкото и да обичате стабилния ход на времето и навиците си, от време на време трябва да правите нещо необичайно. Дори приятни действия, които се повтарят всеки ден, са напълно безполезни за мозъка ви. Младостта на мозъка перфектно поддържат дейности, които карат човека да прави нещо, което не му е навик.

3. Работете върху концентрацията

Най-добрият начин е да практикувате медитация. Смята се, че хората медитират, за да се отпуснат, но освен за релаксация, този процес е чудесен и за концентрация. Сензорните сигнали се обработват много по-бързо след медитация.

4. Четете

Това трябва да се прави ежедневно, поне по няколко страници, но без пропуски. Четенето трябва да е класическо - филмите, базирани на книги, аудио версиите няма да са полезни. Четейки книги, вие принуждавате мозъка да работи, мисли, обработва получената информация, визуализира събитията в произведенията.

Кои храни помагат за подобряването на паметта

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и точно от неговата работа зависят интелектът, движенията, речта, паметта и емоциите ни. ...

5. Пишете дневник

Опитайте се да си водите дневник и да записвате събитията от деня, които са ви се сторили важни. Трябва да пишете на ръка - това има страхотен ефект върху самия мозък. Освен това ще можете да се справите със стреса много по-бързо. И дори върху имунитета, този навик ще има положителен ефект. 

6. Движете се

Не забравяйте, че упражненията са полезни не само за тялото, но и за мозъка. Упражнения, гимнастика, йога, плуване – зареждат с енергия, развиват когнитивните способности. Дори ежедневното ходене ще бъде от полза за формата на тялото и умствените ви резултати.

Мобилните телефони влияят на паметта

Използването на всякакви мобилни телефони, включително смартфони, влияе върху качеството на паметта - човек започва да запаметява по-зл...

7. Спете качествено

Не забравяйте, че добрият сън е от съществено значение за здраво тяло и мозък. Трябва да спите поне 7 часа или по-добре 8. Ако лишите тялото си от добър сън, това бързо ще се отрази негативно на здравето ви. Опитайте се да си лягате навреме и планирайте заниманията си така, че да спите 8 часа, без да се събуждате. Тогава концентрацията ще се подобри, реакцията ще бъде бърза.  

8. Почивайте достатъчно

Не забравяйте да подчертаете дните, когато не е нужно да правите нищо. Дори един ден в седмицата, когато не трябва да ходите никъде, да решавате проблеми, да работите, да чистите и да готвите, ще има благоприятен ефект върху психиката ви. Опитайте се да прекарате този ден в мълчание, а не с телефона в ръка.  

Тези навици ще развият мозъка ви само за месец и ако ги правите постоянно, тогава младостта на мозъка ще бъде гарантирана в продължение на много години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com