8 здравословни алтернативи на белия ориз

9011
8 здравословни алтернативи на белия ориз
Снимка: Pexels

Оризът е основна храна в много култури по света. Белият ориз обаче е рафинирано зърно, което е лишено от триците и зародиша, които са най-хранителните му части. Това означава, че белият ориз съдържа по-малко фибри, витамини и минерали от пълнозърнестите храни.

Подобрете диетата си, като замените белия ориз с някоя от тези осем здравословни и удовлетворяващи алтернативи. Тези опции са не само по-хранителни, но и ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Кажете сбогом на безвкусните, празни калории и здравейте на по-живо и пълноценно хранене.

Много здравословни алтернативи на белия ориз са по-питателни и засищащи. Ето осем от най-добрите.

1. Кафяв ориз

Кафявият ориз е пълнозърнест, което означава, че запазва триците и зародиша си. Това го прави добър източник на фибри, витамини и минерали. Кафявият ориз също има по-нисък гликемичен индекс от белия ориз, което означава, че не води до толкова бързо покачване на нивата на кръвната захар.

2. Киноа

Киноата е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Също така е с високо съдържание на фибри и други хранителни вещества, като желязо, магнезий и цинк. Киноата има мек, орехов вкус, което я прави универсална зърнена култура, която може да се използва в различни ястия.

3. Ориз от карфиол

Оризът от карфиол е нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на белия ориз. Приготвя се чрез настъргване или обработка на карфиол на парчета с размер на ориз. Оризът от карфиол е добър източник на фибри и витамин С. Освен това има мек вкус, който го прави добър заместител на белия ориз в много ястия.

4. Див ориз

Дивият ориз всъщност не е ориз, а вид водна трева. Това е пълнозърнест продукт с високо съдържание на протеини, фибри и антиоксиданти. Дивият ориз има орехов вкус и дъвчаща текстура. Добра добавка е към салати, супи и яхнии.

5. Ечемик

Ечемикът е пълнозърнест продукт с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Има дъвчаща текстура и орехов вкус. Ечемикът е добър източник на бета-глюкан, вид фибри, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола.

6. Пшеничен булгур

Булгуровата пшеница е пълнозърнеста култура, която е пропарена, изсушена и напукана. Има орехов вкус и дъвчаща текстура. Булгуровата пшеница е добър източник на фибри, витамини и минерали. Това е бързо приготвящо се зърно, което може да се използва в салати, супи и яхнии.

7. Фаро

Фаро е древно зърно, което е свързано с пшеницата. Има орехов вкус и дъвчаща текстура. Фаро е добър източник на протеини, фибри и витамини. Това е бавно приготвящо се зърно, което се използва най-добре в супи, яхнии и пилаф.

8. Ориз с нахут

Оризът от нахут е нов и иновативен продукт, който се произвежда от зърна нахут, обработени на парчета с размер на ориз. Той е добър източник на протеини, фибри и витамини. Оризът от нахут има мек, орехов вкус и дъвчаща текстура. Той е добър заместител на белия ориз в много ястия.

Това са само няколко от многото здравословни алтернативи на белия ориз. Избирайки пълнозърнести храни, можете да добавите повече фибри, витамини и минерали към вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com