8 знаменити места в Африка

2780
8 знаменити места в Африка
Снимка: iStock

Огромната площ на африканския континент обхваща няколко различни климатични региона и съдържа всичко, от сухи пустини до дъждовни гори и покрити със сняг планински върхове. Вижте някои от най-впечатляващите и известни места, които се срещат в Африка.

УНИЦЕФ: Над 20 милиона деца са изправени пред тежка суша в Африканския рог

ВОДОПАДЪТ ВИКТОРИЯ

Този впечатляващ южноафрикански водопад, считан за един от най-големите в света, се намира по поречието на река Замбези и се намира на границата между Замбия и Зимбабве. Вдъхновяващият характер на водопада се дължи отчасти на огромната му ширина - повече от 1700 метра. Водите се спускат до около 108 метра надолу и не падат в открит басейн, а в драматично изглеждаща пропаст. Водопадът Виктория е известен с воала си от мъгла, който се вижда от километри. Името, дадено на водопада от група местни жители, е Mosi-oa-Tunya ("Димът, който гърми"). През 1989 г. водопадът Виктория и прилежащите му територии са обявени за обект на световното културно наследство.

Властите в Зимбабве сменят името на водопада Виктория

НАМИБ

Тази крайбрежна пустиня обхваща части от три южноафрикански държави от север на юг: Ангола, Намибия (където се намира най-голямата част от пустинята) и Южна Африка. Името ѝ, което произлиза от езика нама, се превежда буквално като "област, в която няма нищо". И все пак "нищо" не е съвсем вярно описание на някои части на пустинята. Огромната площ на Намиб в различни региони означава, че пейзажът е разнообразен и не е типичен за пустинята. Непосредствената крайбрежна зона на пустинята получава влага от почти постоянното ниво на мъгла, което позволява на сочните храсти да виреят там. По-далеч във вътрешността на страната се намират произволни планини. Навсякъде другаде има огромни количества пясък, дюни, чакълести равнини и скални образувания, които в зависимост от региона са осеяни с храсти, треви или дървета. Различните региони на Намиб са дом и на разнообразни диви животни, включително бръмбари, змии, птици, антилопи и слонове.

Знаете ли кой е най-високият връх в Африка?

ИЗТОЧНОАФРИКАНСКА РИФТОВА СИСТЕМА

Източноафриканската рифтова система, с дължина около 6400 км и средна ширина 48-64 км, е един от най-далечните рифтове в света. Той започва от близкоизточната държава Йордания на север и се насочва на юг през Източна Африка, преди да завърши в югоизточния африкански окръг Мозамбик. Източноафриканската рифтова система има две разклонения: Източна рифтова долина, която преминава по цялата дължина на рифта, и Западна рифтова долина, която минава на север от северния край на езерото Малави и образува дъга, която включва няколко други източноафрикански езера: Руква, Танганайка, Киву, Едуард и Алберт. Рифтовата система е причина за голяма част от най-впечатляващите пейзажи в Източна Африка, включително заснежените върхове на планината Килиманджаро, планинската верига Рувензори и многобройните долини, и гореспоменатите езера.

Лъвове и пуми се заразиха с коронавирус от хора в Южна Африка

РЕКА КОНГО

Протичаща през сърцето на Африка, река Конго е втората по дължина река на континента след Нил. Тя се намира предимно в Демократична република Конго. Дължината на реката е приблизително 4700 км и заедно с многобройните си притоци образува най-голямата мрежа от плавателни пътища в Африка. Това е така въпреки трудностите при плаването в долното течение на реката, където има 32 катаракти (водопади). Река Конго е дом на стотици видове риби, много от които са ендемични за реката. Водните бозайници в реката са малко, но в нея живеят различни видове влечуги, като крокодили, полуводни костенурки и водни змии.

Линчуваха две жени в Конго, били магьосници

САХАРА

Сахара, чието име идва от арабската дума за "пустиня", е най-голямата гореща пустиня в света. С обща приблизителна площ от 8,6 млн. кв. км, тя обхваща почти цяла Северна Африка, като се простира от Атлантическия океан в западната част на континента до Червено море в източната. Около една четвърт от повърхността на Сахара се състои от пясъчни платна и дюни. Други основни характеристики включват пясъчни морета, покрити с чакъл равнини, скалисти плата, резки планини, плитки басейни и големи оазиси. Като цяло растителността в Сахара е ограничена до районите около оазисите, вадите (речни корита, които обикновено са сухи извън дъждовния сезон) и планините. В пустинята има може би изненадващо много дива природа, включително стотици видове птици (постоянни и мигриращи), чакали, мангусти, жаби, гущери, кобри и охлюви, които могат да останат в покой в продължение на няколко години, докато се съживят от валежите.

Сахара е много по-древна, отколкото се смяташе досега

ЕЗЕРОТО ВИКТОРИЯ

Най-голямото езеро в Африка и главен резервоар на река Нил, това сладководно езеро е с площ 69 484 кв. км, което го прави едно от най-големите сладководни езера в света. Крайбрежната линия на езерото Виктория е повече от 3 220 км. Езерото се намира предимно в източноафриканските държави Танзания и Уганда, като част от него е в Кения. Виктория съдържа много островни групи. Най-големият остров в езерото е Укереве. То е и дом на повече от 200 вида риби. 

Пътнически самолет се разби в езерото Виктория (ВИДЕО)

ГОРАТА ИТУРИ

Тази гъста тропическа дъждовна гора се намира в Централна Африка, в Демократична република Конго. Гората Итури обхваща около 62 900 кв. км. Името ѝ идва от река Итури, която тече през гората. Тропическата дъждовна гора, в която някои дървета се извисяват на около 52 метра и блокират голяма част от слънчевата светлина, има тъмна влажна вътрешност, изпълнена с постоянен фонов шум от жуженето на насекомите и писъците и крясъците на разнообразния животински свят в гората. Някои посетители са поразени от великолепието на тропическата гора, а други я намират за зловеща и потискаща. Някои писатели наричат гората "сърцето на мрака". В гората се среща най-голямото разнообразие от примати сред всички подобни райони в света. Освен маймуни и шимпанзета, в гората Итури се срещат още хиени, антилопи, слонове и стотици видове птици.

Китайската мечта на Африка се сблъска с реалността

РЕКА НИЛ

Известна като "бащата на африканските реки", Нил е дълга около 6 650 км. Този жизненоважен воден път е най-дългата река в Африка и, в зависимост от това в какво вярвате, най-дългата река в света. Някои твърдят, че река Амазонка в Южна Америка трябва да се счита за най-дългата река в света. Река Нил е дом на много различни видове риби и влечуги, като нилският костур и нилският крокодил са може би най-известните. Течението на Нил, който се влива на север в Средиземно море, е озадачавало древните гърци и египтяни. Друга загадка, свързана с реката, е нейният извор, за който се размишлява в продължение на хилядолетия и който понякога е предмет на много спорове, особено след началото на изследователските експедиции през XVII век. Нил има не един, а няколко източника. Най-далечното и най-южното й течение е река Кагера, която извира в планините на Бурунди, южно от екватора и близо до северния бряг на езерото Танганайка. След това Кагера се влива в езерото Виктория, което е основният източник на Нил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com