9 гениални приложения на солта в домакинството

2142
9 гениални приложения на солта в домакинството
Снимка: iStock

Как да използваме готварска сол в домакинството? Хранителната сол прави храната ни, в умерени количества, здравословна и вкусна. Без този евтин и обикновен продукт животът ни би бил просто невъзможен, тъй като е важен  за правилно функциониране  на човешкото тяло. Оказва се, че има и много полезни свойства и отдавна са  открити много приложения на солта и то не само в кухнята. Разберете 9 брилянтни лайфхака за приложения на солта в домакинството!

Солта като лекарство

Разтворът на основата на сол е отлично средство за борба със симптомите на много различни заболявания. Така че измиването на носа с физиологичен разтвор по време на хрема помага за улесняване на дишането. Солният разтвор се използва успешно и за гаргара при ангини, фарингити и други подобни неразположения. Превръзките със сол се използват за премахване на болките при заболявания на ставите.

Сол в козметологията

Солта е неразделна съставка на различни домашни ексфолианти. Естественият произход на солта осигурява желания положителен ефект и не причинява никаква вреда на кожата. В същото време собствениците на чувствителна кожа е добре да не използват такава козметика.

Сол като освежител за въздух

Доказано е, че солта може да абсорбира миризмите и да ги задържи за дълго време. Поради този факт, солта често се използва като основна съставка в освежителите. Например, смес от сол и сода бикарбонат може да премахне неприятните миризми в хладилника. За да освежите въздуха в стаята, можете да нарежете всеки цитрусов плод (например портокал) и да го поръсите със сол отгоре. Солта също може да помогне премахването на неприятната миризма на риба, останала върху съдовете след готвене. За целта, просто избършете кухненските прибори със сода и резултатът ще надхвърли всички очаквания.

Сол за премахване  на петна

Солта може да помогне за премахването на петна по тъканта на дрехи, дори сериозни упорити такива, като разлято червено вино. За целта, просто сложете малко количество сол, напоена с вода, върху замърсеното място и след това оставете да изсъхне. След такива манипулации петното ще стане много по-леко и процесът на изтриването му няма да бъде труден.

Солта като почистващ агент

Солта се използва успешно за почистване на съдове и ефектът от такива манипулации не е по-лош от използването на съвременни почистващи продукти. Така че, ако например физиологичен разтвор се излее в замърсен тиган и се вари, тогава можете да го почистите от въглеродните отлагания отвътре. Солта е чудесна за премахване на следи от кафе или силни чайове, оставени от вътрешната страна на чашите.

Сол за дребни ремонти

В ситуации, когато например е необходимо да се запечата малка дупка в стената, може да се използва смес, приготвена на базата на сол, нишесте и вода. Солта идеално ще скрие такива дребни несъвършенства. Също така с помощта на сол можете да премахнете частиците от суперлепило, които са паднали върху кожата от ръцете ви, за това е достатъчно да разтриете ръцете си силно със сол.

В борбата с мухъла

 Смес от сол и лимонов сок ще помогне за премахване на мухъл и ще предотврати появата му в бъдеще. По-специално, този съвет е популярен при почистване на банята у дома.

Солта като средство за почистване на прозорци

Солният разтвор е отличен препарат за почистване на прозорци, който ви позволява да постигнете кристално чисти прозорци, без да оставяте ивици по тях. По отношение на ефективността не отстъпва на специализираните инструменти.

Солта като средство срещу изпотяване на краката

За да се отървете от прекомерното изпотяване на краката, което е причина за неприятната им миризма, е достатъчно редовно да правите солени вани за краката. Същността на процедурата е, че краката трябва да се държат в топъл физиологичен разтвор за 15 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com