9 здравословни ползи от зелето

6178
9 здравословни ползи от зелето
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Подобно на карфиола или броколите, зелето е зеленчук от семейството на кръстоцветните. Консумацията му се препоръчва на всички типове хора поради хранителните му свойства. 

Ето 9 ползи за здравето от зелето, които ще ви насърчат да го ядете по-често.

1. Антиоксидант

Този зеленчук има високо съдържание на флавоноиди и каротеноиди, мощни антиоксидантни агенти, които са отговорни за осигуряването на организма с достатъчна защита срещу свободните радикали. Някои се борят специално срещу разрушаването на раковите клетки.

2. Храносмилане 

Хранително е много добра храна и е подходяща за всяка диета. В него почти няма мазнини и в една водна чаша е около 36 калории. Също така е богато на фибри, които помагат за подобряване на храносмилането, намаляват апетита и също така предотвратяват настинки. То има съединение, което се бори с вредните бактерии в стомаха.

3. Предотвратява образуването на рак

Образуването на различни видове рак - на простатата, пикочния мехур, гърдата, дебелото черво или яйчниците може да бъде предотвратено. Това е възможно благодарение на съвместната работа на някои от противовъзпалителните и антиоксидантни съединения.

4. Противовъзпалително действие

В състава на зелето присъства и Омега 3, който е отговорен за контролиране на възпалителните процеси в тялото. Освен всичко друго, той успява да предотврати астма, нарушения на имунната защита и артрит.

5. Лекува акне

Невероятните ползи от червеното зеле

Червеното зеле е кръстоцветен зеленчук, който е вкусен както суров, така и обработен и е популярно в голяма част от света и неслучайно....

Сярата се счита за "минерал на красотата на природата". Има изсушаващ ефект върху кожата, което играе решаваща роля срещу акне. Освен това е от жизненоважно значение за синтеза на кератин, вещество, което е от съществено значение за здравата коса, ноктите и кожата. Освен това помага за прочистване на кръвта и премахване на бактериите и токсините от тялото.

6. Подобрява мозъчната функция

Тъй като е богато на йод, зелето е полезно за правилното функциониране на мозъка и нервната система. Този минерал също играе определяща роля в поддържането на здравето на ендокринната система. Също така, зелето съдържа витамин К и антоцианини, които помагат за поддържане на умствената функция и концентрацията на подходящо ниво.

7. Витамин С

Витамин С е най-известният антиоксидант, който помага за предотвратяване на очни заболявания и други свързани с очите, като катаракта, но също така помага за подобряване на имунната система и понижаване на кръвното налягане.

Кой не трябва да яде зеле?

Зелето е здравословен и богат на витамини зеленчук, но не всеки може да го консумира. Диетологът и ендокринолог Татяна Бочарова разкри...

8. Подпомага изгарянето на мазнини

Зелето помага за изгарянето на мазнините и също така е ключова храна в добре познатата диета, наречена „диета със зелева супа“. Тази диета е била използвана през 50-те години на миналия век и се използва и до днес. Диетата със зелева чорба е строг хранителен режим, който се състои от консумация на зелева чорба заедно с други нискокалорични храни.

9. Сърдечно-съдови заболявания

Нивата на холестерола в кръвта ще бъдат намалени отчасти поради фибрите в зелето. Това е страхотна новина за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Както току-що се уверихте, с тези 9 предимства на зелето можем да добием представа колко важно е да включим този продукт в нашите приготовления в кухнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com