90% от езиците ще изчезнат до края на века

12792
90% от езиците ще изчезнат до края на века
Унищожаването на природните местообитания осъжда на смърт езиковото разнообразие

Разрушаването на природата води до изчезване на езиковото богаство и разнообразние. До този извод стигна екипът на д-р Лари Горенфло от университета в Пенсилвания след поредица от изследвания. Според него съществува тясна връзка между екосистемите и езиците. В застрашените екосистеми на планетата се говорят езици, които осигуряват 70% от езиковото богатсво на планетата. Така със загубата на природните местообитания освен биоразнообразието човечеството ще изгуби и незаменимо културно наследство.

В наши дни биологичните видове изчезват  с 1000 пъти по-бързи темпове от цялата история на човешката цивилизация. С тази скорост до края на века между 50% и 90% от езиците на планетата ще бъдат мъртви, вещае американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

"Езиците на малките общности с примитивни икономики биват измествани от тези, които използват индустриалния свят", казва д-р Горенфло. В този контекст езиците на аборигенските култури не ги очаква нищо добро. Това е най-видно за Бразилия, където уникални култури са погълнати от "глобализацията".

На останалата дива територия на планетата (около 2% - 3%) се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни. Условията, които предизвикват заличаването на биоразнообразието, автоматично осъждат на смърт и езиковото разнообразие, твърдят учените.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com