Ако често чувствате сухота в очите – има цели 8 средства да се справите с нея

2551
Ако често чувствате сухота в очите – има цели 8 средства да се справите с нея
Снимка: iStock/Guliver

Сухотата в очите е доста често срещан проблем. Той се наблюдава, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да бъдат овлажнени или защото влагат се изпарява твърде бързо. Това може да се случи заради прекалено седене пред компютър, външни влияния върху околната среда, проблеми с хормони, контактни лещи или прием на медикаменти. Как да се справите със сухотата в очите?

Хидратирайте се – приемът на достатъчно вода е важен и за това. Той е важен за нормалното функциониране на целия организъм, включително и очите. Добре е да се стремите да приемате поне осем чаши вода всеки ден.

Използвайте овлажнител за въздух – поставете го в стаята, в която прекарвате повечето си време, за да може да овлажни въздуха и да възпрепятства сухотата. Хубаво е обаче да проветрявате помещението, за да не се образува влага.

Почиствайте очите си – хубаво е да обръщате внимание на клепачите, почиствайки ги от насъбралия се прах и частици, които могат да запушат жлезите в очите. Почистете очите с тампонче с хладка вода, в която сте сложили 1 ч.л. сода за хляб. Почиствайте клепачите по този начин в рамките на седмица.

Доверете се на рициновото масло – за очи може да го намерите под формата на капки. То е перфектно за сухотата в очите. Вечер преди да си легнете капнете от 1 до 3 капки във всяко око. Затворете и масажирайте. Правете го поне седмица, за да има ефект.

Използвайте краставичка – всички сме виждали как дамите поставят резени краставица върху очите си, за да отпочинат те. Последвайте примера им. Така очите ще бъдат овлажнени, а дразненето облекчено. Дръжките резените върху очите 15 минути. Правете го поне 2 пъти на седмица.

Направете топъл компрес на очите – сухотата в очите може да е предизвикана и от дразнене, ето защо е важно да го облекчите с топъл компрес върху очите. Поставете го за няколко минути. Използвайте чиста кърпичка или тампон и топла вода. Оставете за пет минути. Може да го направите няколко пъти дневно.

Следете екрана на компютъра или лаптопа си – ако работите с него или прекарвате доста време пред компютъра, уверете се, че сте разположили правилно монитора, така че да не предизвиква напрежение на очите. Много важно е да не забравяте да мигате, защото това предизвиква сухота в очите. Настройте яркостта на нивото, което не дразни очите ви. Хубаво е да си правите почивни на всеки час от екрана.

Приемайте повече омега-3 мастни киселини – те са полезни за целия организъм и играят важна роля в предпазването на очите от възпаления. Хапвайте повече продукти, които ги съдържат или вземайте добавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com