Ако имате конденз в комина – ето какво се прави

3392
Ако имате конденз в комина – ето какво се прави
Снимка: iStock

Докато кондензът на прозорците през зимата, когато разликите в температурите между помещенията и околната среда станат значителни, е очакван и повечето собственици на имоти трескаво търсят как да намалят конденза, намалявайки влагата в дома чрез различни хитри трикове и разумни решения като монтиране на абсорбатори и влагоуловители, то откриването на конденз в комина може да е изненада и да е объркващо.

Малко собственици на жилища с печки и камини, тоест такива, в които има комин, знаят, че конденз в комина е възможен и очакван, както и как да се справят с него.

Конденз в комина – какви са възможните причини?

Ако имате конденз във вашата камина, чувате вода да капе в комина или забелязвате влага, мухъл, петна по стените или тавана около комина, време е да проверите дали коминът ви е в изправност, а ако не се справяте сами – време е да потърсите добър майстор.

Възможно е коминът ви е да компрометиран, спукан, а това крие редица опасности – повреждане на собствеността ви, мухъл и плесен, които лесно могат да се разпространят из дома ви, петна по мазилката на стената и тавана, които оставят трайна следа, както и най-опасното – пожар, ако електрическите ви кабели преминават през тавана, при което водата и кондензът на комина пораждат заплаха от пожар, причинен от късо съединение заради влагата.

Нарушената структурна цялост на комина е възможна причина за конденз, а тя може да бъде от животозастрашаваща опасност, така че не отлагайте консултация със специалист, ако познанията ви, свързани с комините, са минимални.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Възможно е обаче коминът ви да не е компрометиран, а причините за водата и влагата, за конденза да са далеч по-прозаични и подобни на тези върху стъклата на прозорците ви, върху дограмата и в банята ви.  Влагата върху тухлите на комина, позната като „изпотяване на комина“ е конденз, подобен на този по прозореца си, когато навън е студено, а вътре топло.

Тоест причините за конденза може да са просто температурните разлики – когато навън е студено, а в помещението е топло, то топлият въздух в дома кара комина ви да се „изпотява“, без да е спукан, компрометиран или да има по-опасна причина за конденза и влагата. Това, оказва се, е нормален процес и често се наблюдава, когато топлината на огъня в печката или камината не е достатъчна, за да се изпари водата.

Забележете обаче, че макар да е нормален и очакван този процес, трябва да му противодействате, защото останалата вода, влагата от конденза, може да бъде абсорбирана от порестите тухли в комина ви, да замръзва и да се размразява многократно, а това да доведе в крайна сметка до пукнатини в комина, за които вече ви обяснихме колко са опасни и как създават риск дори от пожар.

Ето защо е редно да предприемете мерки при конденз в комина и да го отстраните. И точно тук възниква въпроса как точно да се справите с конденз в комина, какви са възможните мерки и действия от ваша страна и кои от тях са най-ефективните и е най-добре да ги предпочетете, ако забелязвате този проблем в дома си.

Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?

Конденз в комина – как да се справим с него?

И така – забелязали сте признаците на влага и конденз в комина – миризма на мухъл и плесен, отлепване на мазилка, петна, отложени соли по стените и т.н. и си задавате въпроса как да се справите с този конденз в комина? Ако няма течове или не липсва шапката на комина ви, ако не е компрометиран, то причината ясно е в конденза, а кондензът може да се корени в  липсата на вентилация, проблем, който често засяга комини, които не са били използвани дълго време или са били дори запечатани, нещо, което означава, че въздушният поток е бил ограничен.

Ако споделяте общ комин със съседи, то причината за проблема дори може да не е при вас, така че е важно при общ комин да се работи не на парче, а да реагират заедно всички собственици на имоти в сградата. Сред възможните начини да решите проблема с конденза в комина са:

  • топлоизолация на външния комин,
  • увеличаване на тягата на комина,
  • вдигане на комина над билото на покрива, за да дърпа по-добре,
  • замяна на коминната система с такава от керамични тръби и т.н.

Възможностите за противодействие са много и зависят от проблема, а тъй като комините създават и опасност от пожар освен всички останали рискове и щети, е добре да се обърнете към майстори, а не да се опитвате да се справите с конденз в комина сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com