Ако искате да нямате неприятности, не давайте тези 8 вещи дори на близки хора

7384
Ако искате да нямате неприятности, не давайте тези 8 вещи дори на близки хора
Снимка: StockSnap / Pixabay

Има някои предмети от бита и козметични принадлежности, които е добре да не споделяме с никого от хигиенна гледна точка, но и поради други причини. Подготвили сме ви 8 такива примера, които ви съветваме да спазите, ако не искате да си навлечете неприятности и дискомфорт.

Нокторезачка

Под нокътната плочка се крият множество микроорганизми, бактерии и гъбички, които лесно могат да се предадат на друг човек при използването на една и съща нокторезачка например. Тя е възможен разпространител и на човешкия папиломен вирус. Затова нашият съвет е всеки член от семейството да разполага със собствена такава.

Обеци

Ако все пак сте решили да вземете назаем или да дадете обеците си на някого – задължително преди да ги сложите на вашите уши, дезинфекцирайте със спирт. По ухото ни има много кръвоносни съдове и инфекциите лесно биха достигнали до тях, след което да ги заразят.

Балсам за устни

Подобно на ушите, над устните също са разположени кръвоносни съдове, които подлежат на заразяване. Също така, използването да един и същ балсам от няколко души може да доведе до образуването на херпес например, особено ако някой е заразен.

Пинсета

Използването на пинсетата от няколко души не е сериозна заплаха, но все пак зависи и по какъв начин и за какви цели я използваме. Ако искаме да се отървем от подкожни и врастнали косми, премахването на които предизвиква появата на кръв – то е добре да използваме пинсетата само с тази цел и да не я даваме на друг член от семейството, за да не се пренасят инфекции например.

Дезодоранти

И по-конкретно – сухите такива, които изискват директен допир с кожата ни. Нашият съвет е да избирате антибактериални дезодоранти, които да използвате само вие.

Сапун

След допира ни с тялото, по сапуна остават всякакви микроорганизми, затова ако искате да използвате почистващо тялото средство за цялото семейство, алтернатива е душ гелът или течен сапун за ръцете. Сапунът също така провокира размножаването на бактериите, когато не се използва в сапунерката, а влажната среда засилва този процес.

Четки за коса

Ако споделяте четката си с друг член от семейството, дезинфекцирайте след всяка употреба, за да се предпазите от паразити, въшки, стафилококови инфекции и др. неприятни явления.

Кърпи за баня

Всеки член от семейството задължително трябва да има отделна хавлиена кърпа, като за да се предпазите от различни инфекции, гъбички и микроорганизми, изпирайте и подменяйте хавлията си всяка седмица. Те се намират във влажна среда, която превръща кърпата ви в развъдник за бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com