Ако не се гледа правилно – кое ще стане най-лошото куче?

3092
Ако не се гледа правилно – кое  ще стане най-лошото куче?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дискусии на подобна тема често могат да се видят в различни източници. Има няколко гледни точки: обикновено в топ-10 на най-злите кучета включват представители на бойни и охранителни породи. Обаче често с вреден, агресивен и дори груб характер се оказват малките декоративни кучета.

Въобще, оценката на животните винаги е чисто субективна. Поведението на домашния любимец зависи от неговото възпитание. Определяните като най-зли кучета в света са по-скоро колективни образи. При дефинирането на дадена порода като „зла“ се вземат предвид следните общи качества на нейните представители.

  • Интензивност на проявление на естествените инстинкти (склонност към лов, защита).
  • Агресивност на породата като цяло.
  • Възможност за дресировка и възпитание.
  • Ниво на спокойствие.
  • Социализация и реакция спрямо тълпи хора.
  • Отношение към други домашни любимци.

Злите кучета имат склонност да се държат неприветливо и грубо, да проявяват враждебност и подозрение към хора и животни. Злобата е качество, което не е естествено присъщо на кучетата – затова причините без никакво съмнение са най-вече в неправилно възпитание и недостиг на социализиране на домашния любимец. В крайно редки случаи агресивността и гневът са вродени дефекти на кучетата и такива индивиди обикновено се евтаназират.

Как да си изберем най-доброто куче?

Дефинирането на породи кучета като „зли“ се основава на техни „средни“ типични представители. Много от тях представляват охранителни и бойни породи, които е необходимо да умеят да защитават себе си и имуществото на своя стопанин. Но сред „злите“ има и малки декоративни кучета, чието „хоби“ е да правят пакости и да си мечтаят да доминират.

Най-злата порода кучета в света определено е американският питбултериер. Питбулите са селекционирани по начало в Англия за участие в боеве с кучета, лов на диви бикове и мечки. Тези домашни любимци имат висок интелект и са безкрайно отдадени на собственика си, заплахите срещу когото сериозно ще нервират кучето. От питбулите се получават дружелюбни и уравновесени домашни любимци - но без вниманието и любовта на стопаните си те може да се превърнат в истински опасни оръжия. Днес тази порода е забранена в много държави, включително и в своята историческа родина.

Южноафриканският бурбул спокойно може да споделя първото място с питбула в списъка на „най-злите“. Тези силни и масивни бойни кучета са пазели диамантени мини в Южна Африка. Животните самоотвержено бранят поверената им територия и надали ще пропуснат възможност да лаят срещу непознат. Далеч не всяка държава ще ви разреши да притежавате бурбул.

В повечето страни както питбулите, така и бурбулите са включени в списъка на опасните породи и подлежат на регистрация. Обикновено, за да отгледате и разхождате такъв домашен любимец, се налага да изкарате специално обучение, да сте пълнолетен и да нямате физически ограничения за движения.

Едни от най-красивите породи кучета!

Класациите на най-злите породи включват най-вече едри кучета: ротвайлер, бразилска фила, кавказка овчарка; както и немски, канарски, аржентински дог. Големите животни по начало са били развъждани за охранителни или бойни цели; те се стремят често да заемат лидерското място, поради което може да проявят агресия.

Обаче не бива да пренебрегвате малките и средните кучета, които нерядко са по-склонни от големите да тормозят други домашни любимци и да хапят хора. Сред породи като английски кокер-шпаньол, китайско качулато куче, американски кокер-шпаньол се срещат представители-скандалджии с капризен, свадлив характер. Дакелът също се счита за доста агресивно куче, което периодично опитва да нападне някого.

Групата териери традиционно също се класифицира като „зла“. В допълнение към бултериера може да се добавят джак-ръсел и ягд-териер. Инстинктите за преследване и нападение на дивеч са заложени в гените на такива ловни породи, даже „плячката“ да надвишава собствените им размери. Един флегматичен добродушен симпатяга просто не може да се справи с подобна задача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com