Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сте над 40: Как да разберете, че метаболизмът ви се е забавил?

18 юни 2024, 17:00 часа

На каква възраст метаболизмът ви започва да се променя? Защо това се случва? Може ли да се предотврати или процесът е обратим?

Какво представлява метаболизмът?

"Когато хората назовават думата метаболизъм, обикновено имат предвид три различни начина, по които се изразходва енергията", казва диетологът и консултант по интуитивно хранене Кортни Викери.

Кога метаболизмът ви се забавя?

Преди се смяташе, че метаболизмът започва да се забавя на 30-годишна възраст с 2-5% за всяко следващо десетилетие, но според Викери последните проучвания показват, че тази аксиома може да е погрешна. Според обзор, публикуван през 2021 г., кривата изглежда по различен начин: метаболизмът се увеличава през първата година от живота, след което постепенно намалява до 20-годишна възраст, след което запазва скоростта си до 60 години. Но дори и след тази годишнина метаболизмът се забавя само с 0,7 % годишно.

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Както обяснява Кортни, няма определена възраст, на която метаболизмът да се забавя при всички хора, и това никога не става внезапно. Въпреки това метаболизмът може да се промени значително по различни причини - например хормонални колебания, недостиг на хранителни вещества, загуба на мускулна маса или излагане на токсини.

Според Кирин Дънстън, доктор по медицина и акушерка, ако една жена забележи, че метаболизмът ѝ се ускорява или забавя, тя трябва непременно да се обърне към своя лекар, за да стигне до същината на причините и да предотврати потенциални усложнения.

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Как да разберете дали метаболизмът ви се е забавил?

Викери изброява седем признака за забавяне на метаболизма:

- Трудно сваляте килограми или поддържате здравословно тегло - това е така, защото изгаряме по-малко калории, когато метаболизмът ни се забавя.
- Изпитвате чести пристъпи на умора, тъй като за тялото ви е по-трудно да превръща храната в енергия.
- Имате проблеми със стомашно-чревния тракт - храносмилането и движението на храната се забавят, което може да доведе до запек.
- Постоянно ви е студено: когато метаболизмът се забавя, производството на топлина намалява и това ни прави чувствителни към ниски температури.
- Кожата ви става по-суха от обикновено - промяната в метаболизма може да намали производството на себум.
- Косата ви пада - хормоналните колебания, свързани със забавянето на метаболизма, могат да доведат до това.
- Менструалният Ви цикъл става нередовен - това е още един признак, че хормоналните Ви нива са се променили.

Ако забележите повече от един от тези червени флагове, трябва да се обърнете към лекар - има тестове, които могат да определят дали метаболизмът ви е бавен, бърз или точно такъв, какъвто е. Трите основни от тях, според Викери, са тест за толерантност към глюкоза, функционални тестове на щитовидната жлеза (TFT) и тест VO2max, който показва колко кислород се използва по време на физическа активност.

Има и добра новина: дори ако метаболизмът ви се е забавил, той може да се възстанови. На първо място са ви необходими здравословни навици: хранете се разнообразно, спете достатъчно и не забравяйте да спортувате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес