Американец спаси живота на мишка и хвана чума

16582
Американец спаси живота на мишка и хвана чума

Никое добро не остава ненаказано. Жител на американския щат Орегон, който от добро сърце спасил мишка от лапите на бездомна котка, е бил приет в болница със съмнения за чума. Бубонната чума е тежко инфекциозно заболяване, от чиято епидемия през XIV в. загиват повече от 25 милиона души. Глобалното страшилище е наречено тогава "Черната смърт".

По данни на изданието Индипендънт (Independent), цитирани от БГНЕС, симптомите, които проявил 50-годишният американец, са класическите чумни – треска, увеличени лимфни възли, болка в стомаха, кръвоизливи. Чумата е остра инфекция от огнищен характер и се предизвиква от микроорганизми - бактерии, наречени чумни пръчици. Класифицира се към изключително опасните инфекции. На планетата все още има природни огнища, в които чумата постоянно се среща при малък процент от живеещите в такива райони гризачи.

Чумните епидемии сред хората били предизвиквани от миграцията на плъховете. От гризачите към хората болестта се предава чрез бълхите, които при масова гибел на животните търсят нов "стопанин".

Както отбелязва Индипендънт, в случая в Орегон вероятно е имало директно проникване, тъй като животното ухапало човека. Но кой точно - гризачът или котката - човекът не може да каже.

Заболяването е лечимо с помощта на антибиотици. Без намесата на съвременната медицина две трети от заболелите умират за няколко дни.

Две прислужници обслужват котката на Карл Лагерфелд

Ако повечето котки си имат кълба с прежда и изкуствени мишки, с които да си играят, то сиамската котка на популярния дизайнер Карл Лаге...

"Да извадиш мишка от устата на котка е може би не е най-добрата идея", коментира ветеринарен лекар.

Историята на човечеството познава няколко епидемии, но след откриването на причинителя през 1894 година и следващото развитие на медицината при правилно лечение смъртността е 5-10% от заболелите.

Такива случаи периодично се откриват в селските райони на САЩ и в развиващите се страни на Африка и Южна Америка. По данни на Идипендънт, в щата Орегон и трите открити през последните две години случая, завършили благополучно.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com