Балканската кулинарна купа определи най-добрите готвачи в състезанието „Изкуството на храната в хотела“

13333
Балканската кулинарна купа определи най-добрите готвачи в състезанието „Изкуството на храната в хотела“

Единадесет отбора от България, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия и Черна Гора се включиха в първото издание на Балканска кулинарна купа „Изкуството на храната в хотела“, което се проведе от 15 до 17 май в Слънчев бряг. В продължение на три дни те премериха сили в няколко основни дисциплини: отборно - приготвяне на меню за блок маса; индивидуално - ястия от риба и карвинг състезание. МЕТРО Кеш енд Кери бе генерален партньор на проявата.

Целта на състезанието бе да представи нови идеи и практики в приготвяне и поднасяне на храна в големите туристически комплекси. „Състезанието е насочено към all inclusive хотелите. Отборите трябва да приготвят и поднасят ястието, така както се поднася в големите хотели.“, казва Юри Велев, шеф готвач на кулинарната академия и член на журито.

Оспорваната надпревара в индивидуалното състезание за тристепенно меню на морска тематика (салата, предястие, основно) изведе напред Луциян Шмит от Румъния, който грабна златния медал в категорията. Пак Луциян, но в екип с Кристиян Замфир от Румъния спечелиха купата и златните медали в отборната надпревара за петстепенно хотелско меню (супа, салата, предястие, основно и десерт). Александър Калянович показа най-прецизни умения и фантазия в индивидуалното състезание по карвинг и заслужено се окичи със златото в категорията. При екипната работа за декориране на плодове и зеленчуци най-добри бяха Ангел Боралиев и Янка Сотирова.

Тайните, които готвачите в заведенията крият от вас

Всеки занаят си има своите тайни и често пъти има все някой, който да ни ги разкрие. Това са нещата, които готвачите правят, когато иск...

„Повечето гости на курорти като Слънчев бряг идват заради all inclusive офертите, а храната, в случая, е от най-голямо значение. Защото, ако храната не е подготвена добре, то туристите няма да дойдат отново.“, казва шеф Гари Филби от международното жури.

Продуктите за участниците бяха доставени от магазина, който разполага с необходимия асортимент да посрещне заявките на професионалистите от ХоРеКа сектора през започващия летен сезон. Магазинът е с работно време от 6 до 24 часа, а в активните летни месеци е отворен денонощно. На разположение на клиентите от Слънчев бряг и региона на Бургас е и специалната Складова база, която функционира в курортния комплекс от 2014 година. Тя осигурява своевременна доставка на над 350 продукта от ежедневна необходимост за професионалната кухня. Поръчката за тези артикули направена до 12 ч., бива доставяна до обекта на клиента в рамките на същия работен ден.

Първото издание на Балканска кулинарна купа „Изкуството храната в хотела“ се състоя в хотел Majestic Beach Resort, а освен генералният спонсор на състезанието и хотелът – домакин, сред организаторите бяха Българска асоциация по карвинг и Крокмач.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно