Без хляб, сладко и газирано - ще разбием митовете за тези храни!

6822
Без хляб, сладко и газирано - ще разбием митовете за тези храни!
Снимка: iStock/Guliver

За вредата от консумацията на бял хляб, захар и газирани напитки вече са изписани хиляди електронни страници в интернет. В интерес на истината, има доста „разобличители на митове“, които усърдно се стараят да ни успокоят, че положението не е чак толкова страшно. Но в подобни случаи истината винаги е някъде по средата.

Ето мнението по някои от тези въпроси на д-р Драузио Варела. 

Без хляб не можем – това не е мит, а стара истина, защото хлябът не е само глутен, нито само захари, но и фибри (целулоза), без които нашият чревен тракт просто се затлачва с несмляна или лошо смляна храна. Вярно е още това, че по-полезен е пълнозърнестият хляб, в който целулозата е повече, а захарите по-малко. Но съвсем да се откажем от хляба е крайност, която трябва да избягваме и от нея няма никаква полза. Добре ще е да предпочетем ръжения, черния (във всичките му разновидности) и евентуално, царевичния хляб, в който се съдържат повече компоненти от пълнозърнест тип.

Ето защо не трябва да пиете газирани напитки всеки ден!

Друг мит е, че газираните напитки, рекламирани като „диетични“, не може да бъдат вредни. Истината е, че в тях захарта е заменена със заместители – аспартам, сукралоза и всякакви други. А изследвания показват, че при продължителна употреба аспартамът причинява главоболие, като са възможни депресия и безсъние. При това аспартамът нарушава процесите на метаболизма в човешкия организъм.

По едно време набраха популярност „безвъглехидратните", тоест беззахарни, диети. Но въглехидратите са източник на енергия. В случай, че намалите приема им до минимум, тогава ще бъдете летаргични и сънливи. Струва си да се прави разлика между „вредните" прости въглехидрати, които ги има в торти, сладкиши, бонбони - и здравословните сложни въглехидрати в зеленчуци, бобови растения, в пълнозърнестите храни. Простите въглехидрати се усвояват бързо и ако тези калории не се изразходват веднага (което е почти невъзможно), се отлагат във вид на мазнини. Калоричното съдържание на такива продукти е високо. Докато организмът усвоява бавно сложните въглехидрати и те се изразходват обикновено в хода на ежедневните ни дейности. Просто е необходимо да се намали количеството рафинирани индустриални изделия, като се даде предимство на натуралните продукти с високо съдържание на целулоза.

Пиете много газирано? Направете това и ще го намалите

Израелски учени от университета „Бен-Гурион“ провели проучване и установили, че работата на човешките органи се влошава всеки път, ако продължително време се консумират напитки, съдържащи заместители на захарта. Учените отбелязват, че дългото консумиране на газирани напитки е в състояние да предизвика развитието на рак. Изследователите събрали данни за съставките в газираните напитки и установили, че повечето от веществата, като например, фосфатите, може да провокират нарушение на чревната микрофлора. Учените са установили, че подсладителите могат да разрушат нейния баланс или напълно да я убият. Експериментите, проведени върху мишки, показват, че употребата на изкуствени подсладители променя начина на функциониране на организма, притока на мазнини и други хранителни вещества в него. Редовното насищане на тялото с такива вещества в големи количества води до разрушаване на мускулната тъкан.

Газираното е по-вредно от цигарите, установиха учени

Европейската асоциация за борба със затлъстяването оповести резултатите от доклад за мащабите на вредите, които газираните напитки нанасят на организма. Документът, базиран на 30 проучвания от 2013 до 2015 г., препоръчва на производителите на газирани напитки да намалят процента на така наречените „празни калории“ в своите напитки. Както констатирали учените, редовното пиене на газирани напитки причинява тежки и в повечето случаи нелечими форми на затлъстяване. Те засягат функционирането на жизненоважните органи на тялото, а също така създават условия за развитие на сериозни заболявания в стомашно-чревния тракт и сърдечни болести. Съществува дори риск от развитие на екстраваскуларно натрупване на течност, което е причина за спиране на сърцето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com