Ето защо не трябва да пиете газирани напитки всеки ден!

3561
Ето защо не трябва да пиете газирани напитки всеки ден!
Снимка: Thinkstock

60% от тялото ни е вода. За поддържането на воден баланс трябва да пием вода всеки ден. Някои хора харесват кафе, някои - чай, бира, сок, сода. Освен вода в съдържанието на напитките има и друг вид вещества, влияещи на тялото ни. Това може да доведе до положителен или отрицателен ефект, в зависимост от количеството на консумация на конкретна напитка.

За здравия възрастен човек минимално количество прием на газирани напитки няма да му навреди. Но редовната консумация в големи количества би могла да се отрази неблагоприятно на неговото здраве. Всеки вид газирана напитка съдържа своя сладко-кисела основа. Съдържа определено количество захар (или заместители) и киселина. Захарта представлява въглехидрат в чистата му форма, осигуряващ 3,85 калории на грам. Смилаемите калории с високо съдържание на газирани напитки "измамват" мозъка и намаляват глада за кратък период от време, така че всъщност могат да повлияят на обема от храна, която човек яде впоследствие.

Газираното е по-вредно от цигарите, установиха учени

Може да се спори дълго колко здравословно или вредно е пиенето на една чаша червено вино. Всички диетолози, обаче, са категорични, че и...

Следователно, прекомерната консумация на газирани напитки ще увеличи рисковете от затлъстявания и диабет, като най-известният подсладител е аспартамът, представляващ вид протеин. Някои хора могат да проявят алергични реакции към него. Енергийната стойност на подсладените напитки със захар е доста ниска. Захарта и подсладителите в напитката ще оставят в устата ви сладък послевкус, но той няма да утоли вашата жажда.

Всеки вид газиран тип напитка в съдържанието си има и въглероден диоксид. Той е безвреден сам по себе си (използва се за запазването на напитките по-дълго като срок на годност), но самото му присъствие в напитката действа стимулиращо на секрецията на стомаха, повишавайки киселинността на стомашните сокове и предизвиквайки метеоризъм.

Приемът на безалкохолни напитки предизвиква поява на рак

Хората приемащи по две или няколко безалкохолни напитки, подсладени със захар на седмица (средно пет кутии на 7 дни), са с 87 процента по-склонни да развият рак.

Газираните напитки с подсладител вредят на сърцето

Газираните напитки предизвикат стареене

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско посочиха напитката, която води до преждевременно стареене на човешкото тяло. Според...

Всеки от нас е чувал, че не трябва да включваме в здравословната си диета  газирани напитки, съдържащи оцветители, консерванти, ароматизатори и други вредни химикали. Кардиолозите напомнят, че газираните напитки не са здравословен избор и тяхната консумация трябва да е в умерени количества, защото захарта уврежда сърцето.

Газирани напитки с подсладители могат да увредят зъбите

Редовния прием на подсладен тип газирани напитки увеличава значително риска от загуба на зъби, твърдят експерти от Обществото по обща дентална медицина. Лимонената киселина, която се съдържа в содата за хляб, може да увреди емайла на зъбите, което.да доведе от своя страна до загуба на зъби. Поради тази причина е препоръчително да се откажете от употребяването на такъв тип напитки и да се заменят с обикновен чай и плодови сокове.

Противопоказания за употребата на газираните напитки с подсладител

Хора с хроничен вид заболявания като (алергични реакции, наднормено тегло, гастрити, язви, колити и др.) не се препоръчва да пият големи количества газирани сладки напитки. Подсладения тип газирани напитки е забранено да се дават на деца под 3-годишна възраст.

Най-вредните навици за зъбите

Обърнете внимание на навиците, които са част от ежедневието и въпреки това могат да повлияят негативно на естетиката и функционалността...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Зодиите, които имат невероятни умения да флиртуват

Кога се празнува Летен Никулден?

Защо котката ви тъпче с лапи: 3 причини, които ще ви изненадат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com