Бил ли е нисък Наполеон?

18430
Бил ли е нисък Наполеон?
Снимка: Getty Images/Guliver

В началото на XIX век Карл IV, крал на Испания, поръчва на изтъкнатия художник Жак-Луи Давид да отбележи с картина успешната кампания на Наполеон срещу Австрия в битката при Маренго. Завършената творба на Давид, "Наполеон прекосява Алпите" (1801 г.), изобразява генерала, седнал върху скалист скат, възседнал жребец. Косата и пелерината му се развяват театрално от вятъра, докато той гледа строго зрителя и с жест се насочва към върха, очевидно призовавайки войските си. Когато Наполеон вижда този шеметен портрет, той е поласкан и поръчва на Давид да нарисува още три подобни.

El Mundo: Нашият любим нашественик Наполеон

Наполеон не е бил чужд на пропагандата. Той е знаел колко е важно да се оформи, ако не и да се увеличи, репутацията му и сред усилията му е цензурирането на френската преса, когато е император, и диктуването на историята на живота му по време на изгнанието. И все пак е имало един особено досаден аспект на наследството му, който Наполеон не е могъл да контролира: слуховете, че е бил нисък. Този слух се разпространява по време на живота му и продължава да се разпространява векове след смъртта му. През XXI век хората може и да не могат да кажат защо точно Наполеон е бил толкова важен, но обикновено могат да кажат, че е бил нисък. Уви, единственото нещо, което всички помнят за Наполеон, вероятно дори не е вярно!

Продават писмо на Наполеон от 1816 година

Наполеон е бил наричан Le Petit Caporal, но прозвището, преведено като "Малкият капрал", не е било предназначено да отразява ръста му. То е било предназначено за изразяване на привързаност от страна на войниците му. Всъщност много съвременни френски картини, включително конният портрет на Давид, подсказват, че генералът не е бил нисък, а със среден ръст. На тази картина той поне изглежда съразмерен с коня си, но наблизо няма други човешки фигури, към които зрителят да се съотнесе. Другите портрети на Наполеон на Давид също не предлагат много възможности за сравнение. Във величествената картина "Посвещаване на император Наполеон и коронация на императрица Жозефина на 2 декември 1804 г." (1806-07) стъпаловидната платформа, от която Наполеон коронясва съпругата си, предизвиква всякакво сравнение с други фигури, а "Император Наполеон в кабинета си в Тюйлери" (1812) представя обекта, стоящ сам на бюро.

Кичур коса от Наполеон продадена за почти 19 хил. евро

Произведенията на съвременни художници го изобразяват също така сам или седнал. Една от работите на ученика на Давид, Антоан-Жан Грос, обаче предлага група от фигури на една и съща плоскост, с които може да се сравни генералът. Наполеон Бонапарт посещава болни от чума в Яффа, 11 март 1799 г. (1804 г.), поръчана от Наполеон, представя епизод от египетската му кампания, в който той посещава болните си от чума войници в импровизирана болница. Докосвайки един от пострадалите, Наполеон се противопоставя на мъжете около него, които държат носни кърпички на лицата си. Той изглежда не само героичен, но и среден на ръст! Всички мъже, стоящи близо до него, изглеждат приблизително еднакво високи.

Медальон с кичур на Наполеон отива на търг

Англичаните обаче не са били толкова щедри. Техните художници са изобразявали Наполеон като дребен. Около 1803 г. прочутият карикатурист Джеймс Гилрей представя героя "Малкия Бони", който прилича на детския Наполеон. Отначало Гилрей привидно набляга на грубостта: в "Маниакални бълнувания или Малкият Бони в силен пристъп" Наполеон е показан в разгара на истерия, обръща мебели, плаче за "британската нация" и "лондонските вестници" и крещи "О, о, о. Отмъщение! Отмъщение!" След това Гилрей разгръща младостта чрез дребнавост, като Наполеон е представен с огромни ботуши и както казва един източник, "се опитва да говори твърдо под огромна двукосместа шапка, която загрозява цялото му тяло. 

200 години след смъртта на Наполеон негови вещи отиват на търг

Или пък се мъчи да измъкне меч от тромава ножница, която се влачи по земята, докато върви". Скоро Наполеон е изобразяван просто като нисък. В "Желанието на императрицата или Бони озадачен!!!" друг карикатурист, изобразил пестеливия Наполеон с ръст около половината от този на съпругата и войниците му. Така слабият Бонапарт се превръща в стандарт за представяне на императора в английските вестници.

Наполеон е провъзгласен за император на Франция

Макар че е трудно да се каже дали и защо британците са измислили мита за ниския Наполеон, в представянето на Круикшанк има известна доза истина. Наполеон вероятно е бил значително по-нисък от войниците си. Няколко източника отбелязват, че елитната му гвардия е била по-висока от повечето французи и по този начин Наполеон е изглеждал по-нисък, отколкото е бил в действителност. И все пак интерпретациите на смъртния акт на Наполеон изчисляват, че ръстът му при смъртта е бил между 1,58 и 1,7 метра.

Продава се разказът на Наполеон за Битката при Аустерлиц

Това несъответствие често се обяснява с разликата между френския инч от XIX век, който е бил 2,71 см, и сегашната мярка за инч, която е 2,54 см. Вследствие на това източниците изчисляват, че Наполеон вероятно е бил по-близо до 1,68 или 1,7 метра. Въпреки че този диапазон може да изглежда малък според стандартите на 21-ви век, той е бил типичен за 19-ти век, когато повечето французи са били високи между 1,58 и 1,68 метра. Следователно Наполеон е бил среден или дори висок, независимо от интерпретацията.

Как е воювал Наполеон Бонапарт

Въпреки че смъртният акт на Наполеон изглежда подсказва, че той вероятно е бил по-висок от типичния французин от XIX в., английските карикатури, прякорът му и други слухове оставят трайно впечатление, че императорът е бил нисък. Това впечатление продължава и през XXI век и не може да бъде отменено от нито една героична картина на Жак-Луи Давид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com