Билката невен – топ ползи и начин на употреба

24324
Билката невен – топ ползи и начин на употреба
Снимка: zoosnow/Pixabay

Невенът е една от най -популярните билки, които се използват при заболявания и възпаления на кожата. Действието на невен може да се използва при различни заболявания, тъй като има противовъзпалителни, противогъбични, спазмолитични и холеретични свойства. Можете да го използвате като инфузия, чай или мехлем. Освен това се използва и в козметиката.

Какво е невен?

Невен (лат. Calendula officinalis) е едногодишно много популярно декоративно градинско растение, но и билково растение , едно от най-известните.Невенът има повдигнати, разклонени стъбла с височина 20-50 см и ланцетни листа. По върховете на стъблата се образуват жълти или оранжеви съцветия - кошници с диаметър 2–5 cm. Невенът цъфти от юни до септември.

Невен - свойства и приложение

Невенът е една от най -популярните билки, използвани при кожни заболявания и възпаления. Билковата суровина е сушени кошнички от невен или сушени езикови цветя.

Цветовете се берат, докато цъфтят и се сушат в естествени условия в проветриво и засенчено помещение или в сушилня при температура 35-45 градуса по Целзий.

Невенът има противовъзпалителни и противогъбични свойства, ускорява зарастването на рани . В допълнение, той има диастоличен и холеретичен ефект. Използва се външно при възпаление на кожата и лигавиците на устата и гърлото, трудно зарастващи рани и разширени язви на краката .

Вътрешно невенът се използва при язва на стомаха и дванадесетопръстника , гастрит и чревни заболявания на жлъчния мехур . Невенът е включен в много готови лекарствени препарати. Той е високо ценен и в козметиката.

Невен - мехлем

Мехлемът от невен се използва при кожни лезии. Може да се използва при всякакви драскотини, натъртвания, кожни възпаления, хемороиди , измръзване , обриви и изгаряния на кожата. Използва се и за ускоряване на зарастването на следоперативни рани .

Екстрактът от невен се използва и в козметиката. Добавя се не само към лечебни мехлеми, но и към кремове, лосиони за тяло, тоници, душ гелове и др.

Невен - чай ​​и запарка

Чаят от невен може успешно да се използва при възпаление на стомаха, черния дроб, дванадесетопръстника и червата. Помага и при болезнени менструации и нередовен менструален цикъл . Чаят от невен може да се купи в аптека или магазин или да се приготви у дома. Достатъчно е да излеете две чаени лъжички изсушена вода с вряла вода и да я оставите да ври няколко минути.

Струва си да се знае, че екстрактът от невен се използва като съставка в препарати за борба с устойчивите симптоми на менопаузата.

Невен гаргара работи добре в случай на възпаление на устата и фарингит . Как да направите такова изплакване? Една супена лъжица сушени люспи от невен е достатъчна, за да се излее чаша вряща вода и да се остави да се запари, покрита, за около 10 минути, след което се отцежда. Пийте по половин чаша два пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com