Билки или зеленчуци, които без проблем може да отглеждате в дома си

7757
Билки или зеленчуци, които без проблем може да отглеждате в дома си
Снимка: iStock/Guliver

Живеейки в град, е по-трудно да получите достъп до пресни зеленчуци, които не са третирани с продукти за растителна защита. Може би да, вместо да ги купуваме, ние ще създадем собствена зеленчукова градина на балкона? Днес ще ви кажем какви зеленчуци могат да се отглеждат у дома.

Такова отглеждане на зеленчукови зеленчуци не само е приятно за очите ни, но и е добро за околната среда. Във времената на климатичната криза все повече се говори за влиянието на индустриалното земеделие върху емисиите на парникови газове. Това се дължи на множеството процеси, през които преминават зеленчуците, за да можем най-накрая да ги достигнем от рафта на магазина. Механизация и торене на културите, последвано от съхранение и транспортиране на културите - това са само някои от стъпките, които съставляват въглеродния отпечатък на крайния продукт. Чрез закупуването на зеленчуци от местни култури или отглеждането им у дома, ние ставаме по-благоприятни за климата. Това е важна причина, поради която ви насърчаваме да започнете домашната си зеленчукова градина, но не и единствената!

Откъде да започнете отглеждане в домашни условия

За начало трябва да намерим правилния „ъгъл“ в апартамента. Най-добре е да намерите малко място на балкона, ако нямате такова, добре осветеният перваз на прозореца също ще бъде чудесен. Ще изберем годни за консумация растения с малки разклонени корени, но те също се нуждаят от пространство за растеж. Висящите или многоетажни саксии са иновативно решение, благодарение на тях можете да спестите много място, като същевременно получите интересни аранжировки. Тъй като вече засегнахме темата за декора, няма нужда да купуваме дизайнерски, занаятчийски саксии в началото, пластмасовите контейнери за сирене са достатъчни за малки разсад. Само не забравяйте да направите малки дупки в дъното, за да може водата да тече свободно. В противен случай това може да доведе до гниене на корените за кратко време. 

Какви зеленчуци могат да се отглеждат у дома?

Особено тези, които могат да се отглеждат в саксии или контейнери. Когато засаждаме растения директно в земята, не трябва да се притесняваме дали корените им имат достатъчно голяма площ за растеж. Поради тази причина някои кръстоцветни, ряпа и кореноплодни растения трябва да се отхвърлят при домашното развъждане. Добре, тогава какви зеленчуци бихте искали? Можем успешно да отглеждаме различни видове марули, чушки, чери домати, репички ,зелен лук и дори тиквички и краставици! По-специално, препоръчваме видове, които е по-трудно да се намерят в магазините - включително люти чушки и билки като; риган, риган, босилек, маточина, розмарин, кориандър или мента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...