Биолозите разкриха тайната на майчиното мляко

4302
Биолозите разкриха тайната на майчиното мляко

Биолози от Института по физиология на университета в Цюрих са публикували статия, в която са установили, че майчиното мляко на човека вероятно се явява едно от най-сложните по състав сред всички бозайници.

То съдържа повече от 200 различни захари, което доста превишава количеството им в кравето мляко. Обзорът е публикуван в сп. Trends in Biochemical Sciences.

В Бразилия ще глобяват за забрана на кърмене на обществено място

Общинският съвет на най-големия град в Бразилия Сао Паоло ще въведе глоба за предприятията и организациите, които не позволяват на майк...

Учените смятат, че съставът на млякото, както и измененията в него по време на кърменето, са свързани с имунната система на новороденото и развиващия се стомашен микробиом – популация от микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

Захарите в млякото не са предназначени за хранене на новороденото. Тъй като организмът на току-що роденото дете е стерилен откъм бактерии, то въглехидратите са предназначени за култивирането му със стомашни микроорганизми.

Освен това млякото е богато на антитела и молекули, които забавят ръста на патогени, а също активират белите кръвни телца на новороденото.

След месец, когато при детето започне да се формира придобитият имунитет, съставът на кърмата се променя и нивото на майчини антитела спада с повече от 90%.

Темата "кърмене": От голотия до святост и през "други свещени актове"

Да започнем темата за кърменето с това, че днес е Благовещение. Така журналистката Соня Колтуклиева започна разговора за „най-вел...

Намалява и разнообразието на захари, но се повишава количеството на мазнини и други хранителни вещества, поддържащи растежа на детето.

Независимо от многото полезни функции на кърмата децата могат да растат здрави и без кърмене. Но майчиното мляко е способно да снижи детската смъртност и значително намалява риска от стомашни и дихателни инфекции.

Според учените, макар кърмата, която се явява продукт на милиони години еволюция, да притежава оптимален за новороденото състав, остава неизвестно какъв трябва да е оптималният срок на кърмене. Засега това решават майките.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com