Болест на Крон – какво представлява и как се лекува

34957
Болест на Крон – какво представлява и как се лекува
Снимка: iStock/Guliver

Това може да се опише като болестта на птичките – ядеш и ходиш по голяма нужда. Така може да бъде описана Болестта на Крон от хората, които са имали нещастието да бъдат диагностицирани с нея, но са успели да опазят чувството си за хумор. Защото, все пак, смехът е здраве.

Причини за повявата на Болест на Крон

Няма абсолютно точно открити научни причини за появата на Болестта на Крон. Тя е известна и с друго наименования – улцерозен колит. Квалифицира се като автоимунно заболяване – това са болести, които не могат да бъдат напълно излекувани, но могат да бъдат контролирани с подходяща терапия – както медицинска, така и чрез хранен и спорт. Това обаче не е единствената класификация – за Болестта на Крон важат и теории като прекомерен стрес, наследствен фактор – заради т.нар. ген CARD15 (NOD2), който влияе на възпалителни процеси в червата и се предава по наследство, както и инфекция заради патогени при отслабнала имунна система.

Болестта засяга цялата храносмилателна система, но най-често поразява дебелото черво. По същество тя уврежда лигавицата на червото – прави я свръхчувствителна, нервните окончания там са много раздразнени. Именно дебелото черво и червата въобще са една от зоните в организма, където нервите не могат да бъдат съзнателно контролирани. Последствията са, че организмът не може да усвоява необходимите му вещества, които поема чрез храната, тъй като тя буквално преминава без да се задържа. Ако болестното състояние не бъде контролирано и се обостри много силно, може да доведе и до смърт.

Симптоми на Болест на Крон

Улцерозният колит има най-общо три форми на проява – хронична, средна и остра. Различната форма води и до вариация в симптомите.

1. При хроничната характерни са болките в корема, които се появяват и стават по-силни след хранене и стихват след изхождане. Има и диария, в изпражненията се наблюдава кръв. Появява се и температура, настъпва и процес на отслабване. Липса на апетит, отпадналост, обриви, рани в устата, както и болка под ребрата също са сред симптомите.

2. Средна – тук вече говорим за периодична диария, болки в корема и отслабване на организма.

3. Извън познатите вече диария и коремни болки, има и рязко вдигане на температура.

Лечение на Болест на Крон

Според формата, от която страда съответният пациент, следва да бъде определено и лечението. Това се прави само от медицински специалисти – затова, обезателно отидете на лекар, ако се съмнявате, че може да сте болни от Болестта на Крон. Най-сигурна диагноза се поставя чрез биопсия – т.е. вземане на малко парченце тъкан от засегнатата област и изследването му. Ако става въпрос за дебелото черво, се прави колоноскопия. Ако говорим за хранопровода, гастроскопия. Компютърна томография се прилага, когато се търси да се установи има ли абцеси.

Във всички случаи, за овладяване на улцерозния колит се предписва диета. Тя варира според състоянието, но най-общо казано при по-остро състояние е следната – варен ориз, варени картофи, печено бяло пилешко месо и печени тиквички. Що се отнася до напитки, наблегнете на водата – алкохол и безалкохолни напитки не се консумират. Диетата продължава, докато засегнатата от Болестта на Крон лигавица не се успокои. Тогава вече може да се включват и други храни, като болният следи дали няма да има обостряне на състоянието.

Болестта на Крон не предполага да се ограничавате в каквито и да е спортни дейности, освен ако не страдате от други здравословни проблеми, които го налагат. Всеизвестен факт е, че тичането (или по-популярната чуждоезична дума джогинг) помага за подобряване на перисталтиката.

Със сигурност е най-важно следното – да има точна диагноза от лекар-специалист и да бъдат следвани медицинските препоръки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com