Бутилираната вода също се разваля – ЕТО какво е важно да знаете за нея

16174
Бутилираната вода също се разваля – ЕТО какво е важно да знаете за нея
Снимка: congerdesign / Pixabay

Вероятно винаги имате бутилки с вода подръка – може би дори сте се запасили с големи опаковки бутилирана вода, за да сте сигурни, че няма да ви свърши. Но се оказва, че бутилираната вода всъщност няма да издържи вечно. Кога за последен път сте проверили срока на годност на бутилираната си вода?

НЕ знаехте, че можете да използвате лимона така

Това е вярно! Бутилираната вода ИЗТИЧА. Въпреки че причината, поради която млечните продукти или яйцата имат дата на продажба, е доста обяснима, може да се изненадате, че бутилираната вода също идва с времеви печат. И това е разваляне, което не бива да пренебрегвате.

Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно ...

Както се оказва, не трябва да се притеснявате за качеството на водата. Това е пластмасата, в която се доставя водата: обикновено полиетилен терефталат (PET) за бутилки на дребно и полиетилен с висока плътност (HDPE) за кани за охладители за вода. Тези пластмаси „ще се разложат в течността на бутилката след изтичане на срока на годност или особено когато са изложени на топлина, включително слънчева светлина и горещи автомобили или камиони за съхранение“. Токсичността, съдържаща се в пластмасовия материал, навлиза във водата.

И това не само се отразява на вкуса на водата, но може да създаде сериозна опасност за здравето. Това е разрушително за ендокринната система, причинявайки репродуктивни симптоми, различни видове рак, и неврологични проблеми и уврежда имунната система. Порестата пластмаса също може да накара водата да натрупва миризми и други неприятни придружители отвън.

И така, как тези срокове на годност ви предпазват от това? Много компании за бутилирана вода печатат стандартен двугодишен срок на годност, но това е доста произволно число. Няма точен начин да се предскаже точно кога водата в бутилката вече не е добра за пиене. Разумно е, че колкото по-дълго бутилката е била в циркулация, толкова по-вероятно е тя да е била изложена на топлина или е започнала да се разгражда като цяло.

Ядете киселото си мляко ГРЕШНО - вижте защо

Но тя предупреждава, че качеството на водата може да зависи от няколко различни фактора. Дори чисто нова пластмасова бутилка, която е стояла в горещ камион за доставка часове или повече, вече може да има неблагоприятни и токсични съединения във водата, дори когато е доставена за първи път в магазина за хранителни стоки. Но като общо правило, стига да пиете разумно скоро след като я купите, не я излагайте дългосрочно на силна топлина и не я дръжте твърде близо до каквито и да е битови химикали и я охладете, след като е отворена, бутилираната водата трябва да е напълно безопасна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com