Бъдни вечер: Това са задължителните традиции за спазване

17867
Бъдни вечер: Това са задължителните традиции за спазване
Снимка: Thinkstock

Вечерта преди Рождество Христово - Бъдни вечер - е свързана с много традиции, ритуали и забрани, които трябва да спазваме. Ето най-важните от тях.

Традиции на Бъдни вечер

Бъдникът - в центъра на традициите
Символ на младия Бог, който ще се роди, е бъдникът - дебело дъбово или крушово дърво, което домакинът на всеки дом трябва да отсече. Бъдникът се миросва за плодородие и благоденствие. Трябва да гори цяла нощ в огнището и огънят да не угасва. Днес в съвременните домове няма възможност за бъдник, затова трябва да се запали свещ, която да гори през цялата вечер.

Елха
Днес елхата във всеки дом замества бъдника. Елхата е символ на дървото на живота, което свързва земния свят с небесния. Мястото, на което се поставя елхата, също е специално. Семейството се събира около елхата и си разменя пожелания, наричания и благословии, които трябва да се чуят добре, за да се сбъднат.

Как се прави питката за Бъдни вечер по стара българска традиция

Питката
Централно място заема обредният хляб - боговица, богова пита, божичник, вечерник. Меси се от млада булка или момиче, облечени празнично с китка от босилек, чемшир или червено мушкато. Меси се с “мълчана вода” (която се носи от девойките при пълно мълчание). Брашното се пресява през три сита. В питката се слага пара за късмет.

Питката се разчупва високо над главата, за да са високи класовете по нивите. Първото парче, което се прелива с вино, е за къщата, а второто - за Богородица. След това се раздава по едно парче на всеки член от семейството, като се започне от най-възрастния. Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е благодатна за цялото семейство. 

Сол
Солта е свещена в българската традиция. Вярва се, че където солта свърши, там влизат болестите и раздорите. Когато се подрежда масата, най-напред се слага солницата.  

Прекадяване
Преди да се седна на празничната трапеза, къщата трябва да се прекади. Стопанинът излиза на двора с питката със свещ върху нея и с чаша вино и кани светците, покровители на бурите и градушките на вечеря, за да ги умилостиви и да предпази нивите от летните бури и гръмотевици.

Нова година по света: Обичаи и традиции за благополучие

На трапезата
На масата се стои дълго, за да е сигурно, че изпратените магически знаци и послания към съдбата ще се сбъднат. От трапезата не се става до края на вечерта. Ако домакинята трябва да стане, ходи преведена. Всички стават заедно, за да узреят житата по едно и също време. Отделя се по хапка от всички ястия за починалите близки и на сутринта се носи на гроба.

* Млади момичета, които трябва да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през идната година, ще изнесат плодородието от къщата.
* Момите и момците могат да разберат за кого ще се венчаят, ако станат тайно от трапезата и подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, с когото съдбата ще ги срещне.
* Ако сложите листа от бръшлян под възглавницата, ще гадаете за здравето си. Ако са останали зелени и свежи до сутринта, ще сте здрави през идната година.
* За времето може да се гадае по въглен. Наричат се 12 въглена на 12-те месеца от година и по пепелта се предсказва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и хората.
* След като всички си легнат, домакинята разрязва глава лук и слага в 12 люспи по 2-3 щипки сол. Нарича всяка една люспа на месеците от годината и ги качва на покрива на къщата. На сутринта се гледа дали солта се е стопила. Ако се е стопила, този месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух е неплодороден.
* На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени за всеки от Игнажден. Ако при счупването останат цели, човекът ще е здрави и ще  има късмет през годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com