Българска национална кухня по региони – къде какво се яде през зимата

16844
Българска национална кухня по региони – къде какво се яде през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Подобно на традициите, обичаите, носиите, говора, вкусната българска национална кухня по региони също се отличава със свои особености, характерни за различните краища на България. Приносът ни за Европейската кухня са основно млечните и тестените храни, което вероятно не ни учудва като се има предвид, че семействата отглеждали добитък и сами приготвяли млякото и млечните храни, а хлябът заедно с млякото дълго са били основна храна на масата на дедите ни в периода ХV-ХVIII в., ако се съди по пътеписите на чуждестранни пътешественици, минавали през земите ни. Както в онези времена, така и сега тестените изделия се приготвяли различно в отделните региони на страната ни, а млечните се определяли като основно ястие, продавали в платнени торбички и съпровождали от чесън.

Едни от първите ястия в менюто на българите били млечната каша (отново мляко) и баницата, която и днес е неделима част от нашата българска национална кухня и по региони се приготвя по различни рецепти и с различни съставки. После навлезли грозденицата и туршията в менюто на българите, пък била тя и туршия от круши. Месото не било ежедневие за трапезата на българите, макар да отглеждали добитък. Явно по-често са го използвали за обработка на нивите и за мляко и млечни произведения, отколкото за месо.

Норвежката кухня бе призната за най-лошата в света, къде се класира българската

Любопитно ли ви е какво хапват днес през зимата българите в различните части на страната ни и каква е нашата българска национална кухня по региони няколко века по-късно?

Българска национална кухня по региони

Различията на трапезата и ястията, които се сервирали, вероятно произхождали от различните навици, включително хранителни, на племената, съставили България. Траките били прочути лозари и овощари, те произвеждали и консумирали вино и плодове, млечни продукти, но рядко месо. Славяните се занимавали с пчеларство и били скотовъди, а прабългарите – царе на месото, което приготвяли заедно с трахана, консумирали и много мляко. Какво се хапва днес в различните части на България през зимата?

Кои са супер храните в българската кухня

1. Югозападен регион

Българите, живеещи в подножието на най-високите ни планини – Рила и Пирин – се славят с приготвянето на популярно по този край ястие, наречено капама. То съдържа месо и подправки и е изключително подходящо за студените зимни дни. Други, типични за този край ястия, част от националната ни кухня, са пататникът и дроб сърмата.

2. Югоизточен регион

Регионът, чиито брегове се къпят от Черно море, напълно очаквано има традиции в приготвянето и консумирането на риба и рибни продукти дори през студените месеци от годината.

3. Южен Централен регион

В този регион е вторият по големина град в България, в който типични ястия са гювечът, скарата, печеното агнешко. Когато става въпрос за скарата като традиция на пловдивчани, имайте предвид, че не визираме само кебапчетата и кюфтетата, а всичко, което може да се приготви на дървени въглища. Включително хляб. Всички те са изключително подходящи за зимата.

Топ 10 предястия от българската национална кухня

4. Северен Централен регион

Селската баница с праз е типична за този регион. Хапва се и много риба, тъй като районът е по поречието на река Дунав, където се среща прочутият дунавски сом.

5. Североизточен регион

Отново сме на морския бряг, но този път на север. Тук рибената чорба е сред най-характерните за нашата българска национална кухня по региони ястия. Сервират я с лютив сос за наслада и пикантни нотки.

6. Северозападен регион

Вероятно тук се приготвят най-харесваните масово ястия, популярни днес и в други части на страната – пълнените чушки, киселото мляко, подсладено с пчелен мед и поръсено със счукани орехи, шопската салата, сервирана днес масово по заведенията, прочутият зелник – богато разнообразие на ястия, вкусни, родни и познати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com