Българският хан, от който ДАНС да взема пример при залавяне на шпиони

3230
Българският хан, от който ДАНС да взема пример при залавяне на шпиони
Снимка: Actualno.com

Славни владетели управляват страната ни във времето на Първа българска държава. Някои от тях се прочуват с бойни успехи, други с развитие на строителството и културата, трети с далновидна миролюбива политика. Има обаче един, пример за контраразузнаване - ДАНС спокойно може да се поучат от него: Денков поиска от Радев уволнение на председателя на ДАНС (ВИДЕО)

Кой е хан Телериг?

Телериг е роден през 706 г. и е син на хан Тервел и византийката Анастасия. Поема властта след смъртта на хан Паган през 768 г. Управлява до 777 г. Още в началото на своето управление установява мир с Византия и успокоява страната от вътрешните размирици, с което бележи края на вътрешната криза в България от VIII в.

Името му се споменава за първи път във връзка с похода на византийския император Константин V Копроним срещу България през май 774 г. Походът завършва без решително сражение, с мирен договор между страните. Условията са "нито българите да нахлуват във Византия, нито императорът да нахлува в България".

Хан Телериг не вярва на византийците и се отправя към Тракия и Македония. Византийският хронист Теофан пише, че Телериг изпраща "12-хилядна войска и боили, за да пороби Берзития и да пресели жителите ѝ в България". Не е ясно къде е тази област Берзития, предполага се, че става въпрос за земите на славянското племе берзити в Македония. С тази акция Телериг продължава политиката на Аспарух и Тервел да приобщава славяните към българската държава. Византийският император е предупреден от своите агенти в Плиска. Събира много по-силна войска и сразява българската армия.

Мирът отново е нарушен. Константин V Копроним тръгва на нов поход по суша и по море. Конницата му от 12 000 ездачи е натоварена на кораби, а императорът тръгва със сухопътната армия към балканските проходи. Когато флотата стига до Месемврия, се разразява силна буря, която я поразява. Императорът прекратява похода без успех.

Още: Археологическа сензация: Откриха най-голямата винарна от византийско време (ВИДЕО)

Хитростта на хан Телериг

Телериг знае, че всички негови планове са обречени на неуспех заради огромното количество византийски шпиони в България, които веднага информират императора за намеренията му. Затова измисля хитър начин да се справи с византийското влияние в България. Телериг изпраща писмо до императора със следната молба, която оправдава заради мнима опасност да бъде свален от трона: "Възнамерявам да избягам и да дойда при тебе… Но изпрати ми обещание, че няма да пострадам и ми съобщи кои приятели имаш тук, за да им се доверя и да ми помогнат".

Императорът приема с радост молбата на Телериг, защото и други български владетели са бягали при него. Той изпраща списък с имената на шпионите си, а българският хан веднага ги ликвидира. Когато разбира това, император Константин  "си изскубал много от побелелите коси", пише историкът Теофан.

юЗа да си отмъсти, византийският император тръгва на нов поход през август 775 г., за да превземе окончателно България. Преди да влезе в битка, обаче, се разболява и на път за столицата Константинопол умира. 

В края на живота си хан Телериг наистина бяга във византийската столица, където е добре приет от новия византийски император Лъв ІV през 777 г. Покръства се под името Теофилакт, жени се за братовчедка на императора и става част от византийската аристокрация.

Още: БГ шпионите на Путин се правили на журналисти: Водеща тема за британските медии

Източници: хрониките на Теофан-Изповедник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com