Цената на идеалния живот. Колко пари са необходими на хората, за да бъдат щастливи?

4632
Цената на идеалния живот. Колко пари са необходими на хората, за да бъдат щастливи?
Снимка: iStock

Учени решиха да изяснят колко пари са необходими на хората за идеален живот. Отговорите на този прост въпрос варират в зависимост от страната, в която живеят запитаните, пише The Guardian.

Повечето от участниците в експеримент отговарят, че сумата, която им е необходима за идеален живот, е 10 милиона долара. Но например за американците такава сума не би била достатъчна; жителите на САЩ казват, че се нуждаят от поне 100 милиона долара или дори от 100 милиарда долара.

Изследването е проведено от учени от университетите в Бат и Екситър. Като цяло резултатите от техния експеримент опровергават битуващото мнение, че всички хора искат да бъдат приказно богати. Повечето от анкетираните заявили, че биха могли да бъдат щастливи само с няколко милиона.

Отбелязва се, че в изследването взели участие около 8 хиляди души от цял свят. Повечето от участниците от 86% от страните по света твърдели, че 10 милиона долара или по-малко биха им били достатъчни, за да живеят щастливо. Били подбрани общо 33 държави, сред които и Украйна.

В Аржентина, Индия и Русия повече от 50% от анкетираните заявили, че биха били щастливи и с 1 милион долара или по-малко. От най-големи суми се нуждаели жителите на Съединените щати. 31,7% от американците (най-популярният отговор) заявили, че се нуждаят от поне 100 милиарда долара, за да живеят щастлив живот.

Във Великобритания по-голямата част от анкетираните се спирали на 10 милиона долара или по-малко.

"Стремежът към постоянно обогатяване и безкраен икономически растеж струва скъпо на човечеството. С нарастването на богатството са се увеличавали и използването на ресурсите на планетата и замърсяването", пишат авторите на изследването.

Според водещия автор на изследването от университета в Бат Пол Бейн тези цифри може да са впечатляващи, но всъщност не са много големи.

„Ако отчитаме, че тези суми представляват необходимостта на човек до края на живота му, тогава изразените желания са повече от умерени“, казва Бейн.

"Идеологията на неограничените желания може да окаже социален натиск върху хората да купуват все повече и повече. Но както показа изследването, идеалният живот за повечето хора има доста умерени апетити. Такива резултати могат да помогнат на хората да разберат какво ги прави истински щастливи", добавя авторът на изследването.

Психологът и съавтор на изследването от университета в Екситър Рената Бонджорно казва, че мнението на мнозинството се различава от популярната идея за човешката ненаситност.

„Получените резултати са ярък пример за това, че мнението на мнозинството не се отразява непременно от политиката, позволяваща на малък брой хора да натрупват прекомерно богатство“, заключава съавторът на изследването.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Психолозите разкриха тайната на щастието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно