Черен чесън: Как да си направите и как да го консумирате

37445
Черен чесън: Как да си направите и как да го консумирате
Снимка: Istock/Guliver

Кафявочерен в белите си люспи, изсушен и с доста фин вкус, черният чесън е интригуващата съставка, чийто неясен произход и притеснителен външен вид са му попречили да се превърне в задължителна част от списъка за пазаруване. Откъде идва? Какъв е на вкус? Можете ли да приготвите черен чесън у дома?

Химическият състав на черния чесън е трансформиран от процеса на стареене, който променя аромата му значително. Тоест, ако обичате вкуса и искате да получите полезните свойства на чесъна, но ароматът на обикновения ви отблъсква, то задължително пробвайте черния му близнак.

Един симптом предупреждава имате ли паразити в организма

Чесънът е растение с много доказани лечебни свойства и с право е наричано "суперхрана". Може да се консумира суров пресен или стар, на ...

За направата на черен чесън цели глави пресен чесън се държат в контролирана среда при постоянна висока температура с относително висока влажност. Те трябва да останат необезпокоявани за няколко седмици. При тези условия пикантното съединение алицин се разгражда в умопомрачително сложен процес, наречен „реакция на Майлард”, който например е отговорен за мириса на вкусното печено месо. Различни фактори влияят върху качеството на крайния продукт, включително вида на използвания чесън, точната температура и времето, през което чесънът се остарява. Трябва да знаете, че прекалено високата температура „остарява” чесъна по-бързо, може да доведе до горчив и кисел вкус. И да, можете да си направите сами черен чесън у дома на слаба фурна. Процесът ще бъде ароматен.

ВКУСНА РАЗЯДКА С ОРЕХИ И ЧЕСЪН

Черният чесън сега е във фокуса на голямо внимание. И независимо дали е толкова здравословен и полезен, колкото твърдят специалистите, наистина е много вкусен: притежава тази трудно определима вкусова сила, която знаете, че ще „открадне шоуто”.

И така, как най-добре се яде черен чесън? Включете го в прости ястия. Намажете цели скилидки черен чесън върху препечен хляб. Може да искате да разтопите малко зряло, меко сирене и да комбинирате с чесън. Направете на паста с малко зехтин, с която да полеете печени зеленчуци или паста.

Мед, чесън и лимон - ползи и начин на прием

Вълшебният еликсир, който дарява младост, здраве и дълголетие, съществува и той включва само три съставки - мед, чесън и лимон. Ползит...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...