Черен петък 2018: какво ще си купим и колко ще похарчим?

9542
Черен петък 2018: какво ще си купим и колко ще похарчим?
Снимка: iStock/Guliver

Най-глобалното шопинг събитие на годината започна! По данни на анализаторите от Black Friday Global, в тазгодишното голямо пазаруване се очаква да се включат близо 43,39% от активните интернет потребители. От какви намаления ще се възползваме, колко ще похарчим, колко ще спестим и как ще се отрази това на бюджета ни и икономиката на страната?

Проучване сред 55 държави, измежду които и България, показва следното - по време на Черния петък, противно на първоначалните очаквания на анализаторите, тази година потребителите ще купуват на първо място дрехи. Обикновено свързваме словосъчетанието „Черен петък“ с големите намаления на електроника в САЩ, но у нас търсенето на техника остава на второ място. В челната петица се нареждат още обувките, козметиката и парфюмерията, както и битовата техника.

Средностатистическият българин е готов да похарчи средно 410 лева в своя лов за изгодни предложения. Голям процент от шопинг маняците, които ще пазаруват на тазгодишния Черен петък, са склонни да се възползват и от услугите на фирмите за бързи кредити, ако открият достатъчно изгодна сделка, която пък надвишава отделения за харчене бюджет.

Данните на анализаторите сочат, че очакваните отстъпки в България ще бъдат средно -51%, което е с 4% по-малко от средната прогноза в световен мащаб. Тенденциозно от най-големи намаления ще могат да се възползват жителите на САЩ – средно -58%, Канада – средно -56% и Великобритания – средно - 62%, следвани от ЮАР, Русия, Бразилия и Турция. При този прогнозен процент за страната ни, данните на полската платформа за намаления Picodi сочи, че пазаруването в днешния ден може да ни спести до 427 лева.

Как ще се отрази „голямото пазаруване“ на търговците и икономиката? Британското издание The Guardian посочва, че през ноември миналата година продажбите в онлайн магазините от Обединеното кралство са реализирали 17% от общия годишен оборот, а всяка трета продажба се извършва именно през предпоследния месец от годината. Анализаторите на Picodi посочват, че по време на „Черния петък“ продажбите се повишават драстично в сравнение с всеки друг петък. През 2017-та година например, жителите на южната ни съседка са увеличили продажбите на търговците с 2600% в деня на „голямото пазаруване“. Първенец по продажби през изминалата година е Пакистан, чиито търговци са увеличили продажбите си с 11525%, второ място заема Унгария с 9750% увеличение, а на трето се нарежда Италия с 4516%. Българските търговци са отчели 562% увеличение на броя поръчки, а тази година по време на световното шопинг събитие се очаква процентът на продажбите да се увеличи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com