Черен списък на продукти, които увеличават глада и насърчават наднорменото тегло

1825
Черен списък на продукти, които увеличават глада и насърчават наднорменото тегло
Снимка: iStock/Guliver

Ставате ли от масата със съзнанието, че сте изяли голяма порция, но имате ли чувството, че изобщо не сте яли? Или може би се чувствате гладни веднага след като сте се нахранили.  Съществуват продукти, които вместо да ви заситят и подхранят, могат привидно и за кратко да потушат глада ви. Според експертите в България има твърде много прехранени и зле хранени хора. Ето кои продукти могат да засилят глада.

Подсладени зърнени закуски

Овесената каша за закуска е един от най-добрите варианти за това хранене. Овесените ядки са пълни с хранителни вещества и са изключително богати на фибри - естествени растителни влакна, които запълват стомаха и създават усещане за ситост - предотвратяват преяждането. 

За съжаление предлаганите в търговската мрежа зърнени закуски (произведени от различни зърнени култури и други растения, като царевица) често са подсладени. Подсладителят невинаги е захар, но присъствието му очевидно увеличава калориите. По-голямата порция прости захари на закуска означава бърз прилив на енергия и също толкова бърз спад. Подсладените зърнени храни за закуска, които също са с ниско съдържание на фибри, почти гарантирано ни карат да огладнеем отново миг след хранене. Може би поради тази причина много хора казват: "Зърнените храни са за тийнейджъри, аз имам нужда от хляб!". 

Натуралната овесена каша, която не подслаждаме, ще ни държи сити поне 2-3 часа. Съдържащите се в тях фибри забавят метаболизма на въглехидратите, така че енергията от закуската се разпределя във времето. Въпреки това не всички зърнени култури са еднакви и не е здравословно да се правят обобщения. В името на добрата фигура и жизнеността четете етикетите и избирайте натурални, неподсладени продукти, включително зърнени закуски.

Сладкиши, кроасани и понички

Обикновената захар е най-лесният начин да развиете неконтролируем апетит, наднормено тегло, затлъстяване, метаболитни заболявания, с акцент върху диабет тип 2, както и атеросклероза, хипертония и рак.
Мозъкът се храни със захар и нашата задача е да му доставяме сложни въглехидрати, ако се грижим за здравето и фигурата си. Редовно и на малки порции. Това е най-добрият и ефективен начин да контролирате както апетита, така и фигурата си. Ето защо храненията, основани на малки порции от опаковани зърнени храни, едрозърнести каши, натурален ориз, пълнозърнест хляб и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно, са най-добрата основа за разумно хранене и по-добро здраве. Сладките закуски са много калорични и след като ги изядете, гладът се появява отново за кратко време. 

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Същото важи и за маята, поничките или кроасаните, поднесени в стила на френската закуска. Това не са продукти, които ще ни дадат приличен прилив на енергия за няколко часа. Тези сладкарски изделия се основават на бяло брашно и захар или заместители на захарта, така че, подобно на шоколадовото блокче, водят до бързо освобождаване на огромна порция кръвна захар и също толкова бързо спадане. 

Продуктите с високо съдържание на прости захари и ниско съдържание на фибри нарушават въглехидратния баланс на организма. Те са най-лесният начин за пристъпи на вълчи глад и неконтролируемо наддаване на тегло.  

Продукти с ниско съдържание на мазнини - пазете се от капана!

Продуктите с ниско съдържание на мазнини могат да бъдат контрапродуктивни. Най-често искаме да намалим калориите - все пак мазнините са най-калоричният макронутриент (1 г мазнини е 9 ккал, 1 г протеини и въглехидрати е 4 ккал) - или да се храним по-здравословно. Дълбоко в подсъзнанието на много хора е залегнало убеждението, че мазнините са нездравословни. Въпреки че това не е без основание, то се отнася само за наситените мастни киселини, които имат вредно въздействие върху здравето на сърцето и много жизнени процеси. 

10 вредни храни, за които не подозирате

Мазнината е носител на вкус. Ако изберем продукт с ниско съдържание на мазнини, трябва да сме наясно, че производителят е използвал заместител. 

В обезмаслените дресинги за салати обикновено има много сол и захар. Това, което изглежда здравословно, не винаги е такова. В името на собственото си здраве и това на членовете на домакинството нямаме друг избор, освен да четем етикетите.

Бързо хранене, чипс и други вредни храни

Каква е тайната на популярността на бързото хранене и вредните храни? Във вкуса, разбира се! И какъв е ключът към него? Химически добавки към храните, които подобряват всички параметри на продукта, които оценяваме органолептично. Такива продукти са буквално пълни с ароматизатори, които изкушават ноздрите ни, съставки за подобряване на текстурата и цвета, които изкушават очите ни, и подобрители на вкуса, които карат вкусовите ни рецептори да се развихрят. 
Важно е да се отбележи, че бързата храна, чипсът, начосът и другите солени закуски са бомба от трансмазнини - най-токсичните мазнини за здравето, тъй като са канцерогенни. Тези мазнини правят храната по-вкусна. Можете да се пристрастим към тези храни. Ако ги консумираме често, вкусовите ни рецептори са толкова претъпкани с химически добавки, че вече не можем да усетим вкуса на така наречената "нормална храна". 

15-те най-вредни храни в България

Бързото хранене и солените закуски съдържат значително количество сол. А солта, в комбинация с мазнините, нарушава работата на центъра за усещане на глад и ситост. Приемайки тези видове храни, ще се чувстваме сити много по-късно. Най-простият тест е да се опитате да изядете само няколко парчета чипс. Изисква се много воля, за да не изядете целия пакет.

Хранене за удоволствие и хранителни разстройства

Хедонистичната функция на храната е важна, но не бива да има върховенство. Най-важната роля на храната е да подхранва клетките, да ги снабдява с важни хранителни вещества, а не да подхранва емоциите. Тънката граница между подхранването и храненето за удоволствие и справянето със стреса, тревожността или разочарованието означава, че храната може да се третира като наркотик. Хранителните разстройства са сериозен проблем, който изисква специализирана, цялостна помощ. Тогава нерядко се налагат диетични, психологически и психиатрични консултации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com