Червените флагове в приятелствата, които не трябва да пренебрегвате

1258
Червените флагове в приятелствата, които не трябва да пренебрегвате
Снимка: iStock

Много от нас вероятно са доста добри в забелязването на червени флагове в романтичните връзки. Със сигурност сте се сблъсквали с онези поведения, които предизвикват усещането, че нещо не е наред с този човек.

Като общество често не признаваме нездравословните приятелства по същия начин, по който правим с романтичните взаимоотношения. И все пак нашите приятели имат също толкова голямо значение за нашето благополучие, както емоционално, така и физически. Те не само могат да повдигнат духа ни и да ни накарат да се смеем, но едно проучване от 2023 г. установи, че наличието на добри, здрави приятелства е свързано с по-добри емоционални умения, по-нисък стрес и по-малко скокове на кръвното налягане.

Приятелите са по-лоши от враговете: Променете кръга от приятели, за да не спрете развитието си

Нездравословните, от друга страна, могат да ви повлекат надолу, но червените флагове в приятелствата може да изглеждат малко по-различно и да бъдат по-трудни за откриване в сравнение с романтичните или сексуалните връзки.

Ето и няколко червени флага, които ще ви помогнат да разпознаете проблемните приятели:

Те говорят само за себе си

Имате ли приятел, който разказва за деня си, работата си, проблемите си, но никога не пита за живота ви? И когато светлината на прожекторите най-накрая е върху вас, те ви прекъсват с: „О, това ми напомня за времето, когато аз…“ В някои нездравословни динамики на приятелството може да изглежда, че това е техният свят и вие сте просто поддържащият герой, който живее в него , но всеки, включително и вие, заслужава да бъде видян и чут.

Честно казано, склонността на вашия приятел да доминира в разговора също може да е признак на лоши комуникационни умения. Но имайте предвид: Истинският приятел трябва да иска да чуе всичките ви успехи и борби. Той също така ще бъде възприемчив (и ще се изви), ако му кажете, че чувствате, че не се интересува от това, което имате да кажете.

Приятелството изглежда едностранчиво

Всички сме имали приятел, който ще се обади или ще изпрати съобщение, без дори да пита как си , а час по-късно внезапно ще се окаже са твърде зает, за да говори за живота ви.

Разбира се, всички имаме забързани седмици, когато сме затрупани с работа или се занимаваме с лични въпроси, които ни разсейват от време на време. Но ако откриете, че винаги на вас се пада тежката емоционална работа, това може да е знак, че вашият приятел не цени връзката толкова, колкото вие.

Чувствате се длъжни да поддържате приятелството

Може да е изтощително да се принуждавате да поддържате връзка, която просто не върви и често хората ще останат в по-стари приятелства, които са надраснали поради чувство за задължение. Например, помислете за онзи приятел от детството или семейството, когото сте задържали за доброто на старите времена, въпреки че вече нямате нищо общо.

Коя зодия е най-добрата приятелка за вас според зодиакалния календар?

Те тайно (или не толкова тайно) се конкурират с вас

Помислете за този сценарий: Казвате на приятел, че сте получили повишение на работа. Вместо да ви дадат подкрепяща прегръдка или да изпратят поздравителен текст, те ви казват: „Е, аз получих повишение миналата седмица!“ Или току-що сте се върнали от интензивна йога тренировка, която ви е накарала да се разтреперите и той ви казва нещо от рода на „О, тази тренировка беше твърде лесна за мен.“

Те не са в състояние да се извинят искрено

Дори в най-здравите приятелства понякога може да се скарате. Може би това е малък глупав спор за това как постоянно закъснявате или може би е нещо по-сериозно. Така или иначе, важно е и за двама ви да общувате ефективно и да разпознавате, когато сте объркали нещо.

Добре е да правите грешки в приятелствата и очевидно това ще се случи с някого, когото познавате дълго време. Но ако вашият приятел не е в състояние да се извини или да бъде държан отговорен за поведението си, ще стане трудно да разчитате на него и да му се доверявате за в бъдеще. Тази липса на отговорност може да изглежда като някой, който започва извинение с „Съжалявам, че си обиден“ или „Съжалявам, но не мислех, че това ще те нарани“. Истината е, че истинското извинение не трябва да бъде дебат, това е разговор, който включва поставяне на чувствата на някой друг на първо място, вместо да се фокусирате върху вашите собствени.

Те не зачитат границите, които сте поставили

В здравите приятелства хората разбират, че понякога ще им бъде казано „не“ и това е нормално. Може би не искате да споделите това, което ви притеснява точно в този момент. Или се опитват да ви кажат с кого трябва (или не трябва) да излизате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com