Цял живот сме държали химикалката по погрешен начин - ето какъв е правилният захват!

15819
Цял живот сме държали химикалката по погрешен начин - ето какъв е правилният захват!
Снимка: iStock

За повечето хора най-практичният и ергономичен начин да държат химикалка или молив изглежда така: моливът е захванат между показалеца и палеца на дясната ръка, докато средният пръст практически не участва в захвата, но действа като опора отдолу.

Бихме посъветвали да избягвате масивни уреди за писане (т. е. дебели маркери и химикалки с множество пълнители), понеже са крайно неудобни. Въздържайте се да пишете и със сувенирни химикалки, украсени с всевъзможни изпъкнали по повърхността декорации.

Нужно е да се кажат отделно няколко думи за левичарството. Днес има вече все повече хора, които си служат с лявата ръка. Трябва да свикнем с идеята, че това е вариант на нормата - а не да смятаме, че е някакво „отклонение“. Канцеларските материали, специализирани за такива деца, могат да бъдат полезни, но практиката показва, че левичарите постепенно се научават да използват обикновени инструменти за писане и рисуване.

Лек за уморените очи и добро зрение

Необходимо е още от 4-годишна възраст да се наблюдава начина, по който рисува детето. Някои деца държат молива направо в юмрук. Други стискат уредите за писане прекомерно силно. Не може и не бива да оставяте процеса във формиране на захвата на самотек. В случай, че детето държи моливите, както си иска и му хрумне, това определено ще му създава затруднения в училище. Колкото по-навреме се формира правилният начин за държане на прибора за писане, с толкова по-голяма лекота първокласникът ще се приспособи към училищните изисквания.

На 6-годишна възраст децата трябва вече да умеят да използват молив, дори ако е само заради рисуване по шаблони или писане с печатни букви. При това, е нужно родителите да следят правилността на писането, за да не допуснат необходимост от повторно обучение с цел коригиране на неправилен захват на химикалката.

Какви са рисковете в неправилното държане на молив, писалка или химикалка?

Рискове има и то сериозни. Неправилният захват на инструмента за писане би могъл да причини даже здравословни проблеми на детето. Най-рисковите нежелани последици са разфокусирано зрение и изкривяване на гръбначния стълб по причина на неправилно сядане зад маса или чин.

Как се разпознава бъдещия проблем с държането на химикалка или друг уред за писане (рисуване)? По следните признаци: при писане детето държи палеца по-ниско от показалеца; моливът се придържа с показалеца или безименния пръст, а не със средния; пръстите се разполагат много ниско или прекалено високо; горният край на молива сочи не рамото, а към шията; химикалката натиска хартията или много силно, или прекалено слабо.

Откриете ли един или повече признака за неправилно боравене с молив, трябва тутакси да започнете коригиране на навика. След като започне училище, детето може да има проблеми там.

Back to school - как да се погрижим за здравето на очите на децата

Как да държим химикалка, когато пишем?

Основен елемент е местоположението на пръстите. Човек с дясна ръка улавя инструмента за писане по следния начин: горната част на средния пръст е под химикалката, докато показалецът я държи отгоре. Палецът е от лявата страна.

За да може още от малко детето да разбере как правилно да държи молива по време на писане и рисуване (пък и ние, „големите“, да се коригираме, ако сме свикнали с неправилния захват!), експертите препоръчват сами да помним, както и да напомняме на детето следните правила.

Химикалката и въобще уредът за писане се слага точно върху възглавничката в крайната част на средния пръст. Показалецът, средният пръст и палецът, които задържат химикалката, са полусвити. Другите два пръста – безименния и кутрето, са леко притиснати към дланта и свити. Цялата ръка по принцип е съвсем отпусната. При идеалната позиция пръстите се разполагат на 1.5 см от върха на химикалката, молива или писалката. В процеса на писането или рисуването кутрето може да докосва повърхността на масата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com