Цветята, които трябва да имате вкъщи за по-чист въздух

23627
Цветята, които трябва да имате вкъщи за по-чист въздух

Смог пробива през прозорците? В борбата с токсичните съединения потърсете помощта на растенията. Ето растения за пречистване на въздуха, които не е нужно да търсите дълго. Кой знае, може би някое от тях стои на вашия перваз на прозореца от дълго време? 

1. Спатифилум (Spathiphyllum)

Това красиво растение пречиства въздуха от всички видове летливи органични съединения, особено бензол и ацетон. Бензолът може да се съдържа в лакове и бои, докато ацетонът в различни видове почистващи препарати, средства за отстраняване на лак или дори да се излъчва от електронни устройства.

2. Обикновен бръшлян (Hedera helix)

Това растение, популярно в нашия регион, се оказва, че има много положително въздействие върху заобикалящата ни среда – абсорбира формалдехид, който се счита за един от най-разпространените замърсители на въздуха. 

Кои растения са подходящи за отглеждане в сандъчета?

В сивото ежедневие определено имаме нужда от малко цвят и радост. Сандъчетата с цветя са чудесен начин да декорираме дома си, но също т...

Голямото предимство на обикновения бръшлян е, че не се нуждае от твърде много слънце, така че няма да имаме проблем да намерим място за него. Ето защо си струва не само да украсите стените на къщи и градини с него, но и да го преместите вътре.

3. Драцена маргината (Dracaena marginata)

Поставяйки драцена у дома, ще пречистим въздуха от газове, отделяни от вещества като ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които ще срещнем в много разтворители, бои.

Това растение може да нарасне до 2 метра височина, но ако се грижим правилно и се засажда в по-малка саксия, то няма да достигне толкова внушителни размери.

4. Златен епипремнум (Epipremnum aureum)

10 непретенциозни едногодишни растения, които може да отглеждате вкъщи

Едногодишните са сигурен начин за бързо добавяне на цвят към контейнери, саксии за прозорци и голи места в цветни лехи. Но вие получава...

Друг застъпник в борбата срещу формалдехида също ще се окаже полезен при пречистването на въздуха от бензол и въглероден окис. Освен това, епипремнумът - защото говорим за него - изглежда красиво в интериора и позволява много аранжировки - дългите му лози могат да се катерят по различни повърхности, да лежат по рафтове или да висят от окачени саксии. Освен това е едно от най-лесните за грижа растения – не обича прекалено много влага.

5. Сансевиерия (Sansevieria trifasciata)

Сансевиерия е и едно от най-лесните за поддръжка растения - не изисква често поливане и не се страхува от дълги периоди на суша, основана от забравящите. Как поддържането му у дома може да повлияе на въздуха ни? Ще ги почисти от бензол и формалдехид.

6. Бегония (Begonia semperflorens)

Едно от малкото цъфтящи растения в нашия списък, вечно цъфтящата бегония ще бъде красива декорация за вашия дом. Тя е доста взискателна за отглеждане – обича топли и слънчеви места, както и правилното торене и поливане, поради което я препоръчваме на хора, които имат време и най-вече обичат да се грижат за растенията. Усилията ще се отплатят, защото освен на красивите цветя, ще можем да се насладим и на пречистения от бензол въздух, както и на толуеновите пари – съединение, което се намира в много бои, восъци и разтворители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...