Цветове на ГЛИНАТА имат лечебни свойства – ето кой цвят за какво е полезен

14455
Цветове на ГЛИНАТА имат лечебни свойства – ето кой цвят за какво е полезен
Снимка: Pexels

Глината е използвана в редица сфери още от древността. С нея, освен че се правят чудесни съдове и декорации, можем и да изпираме дрехи, както и да я използваме с лечебна цел.

Например ленените и вълнените прежди в древността са се изпирали с глина, египтяните са я използвали за балсамиране, а известният Луи 14. я използвал заради лечебните й свойства – при раздразнения на стомаха. 
Известно ни е, че глината има разновидности, а днес ще ви разкрием кой цвят глина за какво може да ни е полезна в съвремието:

Бяла глина

Основната съставка в бялата глина е алуминият. Тя е подходяща за направате на домашни маски за лице, тъй като има изсушаващ, антисептичен, почистващ и регенериращ ефект. Бялата глина се спрява с елиминирането на токсичните вещества и затова може да се използва и като абсорбент при чревни неразположения.

Синя глина

Синята глина също е подходяща за нашата красота и най-вече – за по-чиста и мека кожа. Влияе благоприятно, като тонизира, успокоява, почиства и избелва кожата. Много козметици я включват в процедурите си. Освен това й действие, синята глина спомага при поддържане подвижността на ставите, нормалната функция на щитовидната жлеза и укрепване на мускулатурата.

Зелена глина

Зелената глина е богата най-вече на силиций, но и на други полезни компоненти, като магнезий, манган, фосфор, цинк, калций. Както виждате, списъкът е дълъг и тя благоприятства скалпа, като успешно премахва пърхота и активира космения фоликул, подобрява метаболизма и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Червена глина

Червеният цвят на глината е заради наличието на големи количества меден и железен оксид. Тя също помага за елиминиране на токсините от тялото, въпреки че свойствата и са малко по-слаби от тези на зелената и бялата глина. Към тази глина може да прибегнете, ако имате дефицит на желязо, тъй като снабдява организма с него. Също така подобрява кръвоснабдяването и редуцира възпаленията и алергичните реакции. Препоръчва се употребата й след инфарктни състояния, ниско кръвно налягане, разширени вени и заболявания на нервната и ендокринната система.

5 тайни послания, които тялото ни изпраща

Често езикът на тялото ни говори повече от самите нас. Ако има кой да го разчете правилно, сме като отворена книга. Това са 5 неща, кои...

Черна глина

Черната глина е известна с антицелулитния си ефект и с борбата срещу синините. Тя се извлича от тинята на морето. Има редица полезни вещества в състава си – калций, магнезий, силиций, фосфор и др., които активират метаболизма, възстановяват някои видове клетки, нормализират функциите на мастните жлези и на сърдечния мускул и се справя отлично с кожни и други възпаления.

Тайните за гладка кожа при различните нации

Жълта глина

Жълтата глина също има доста ползи за човешкия организъм. Има успокояващо и антисептично действие, бори се с депресията, балансира функцията на нервната система, елиминира токсините и укрепва имунитета. Препоръчва се на хора, претърпели инсулт, имащи хронично главоболие, остеохондроза и стомашно-чревни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com