Далай Лама „обмисля“ да се прероди в свободен свят и в женско тяло

5768
Далай Лама „обмисля“ да се прероди в свободен свят и в женско тяло
Снимка: Getty Images/Guliver

Далай Лама XIV възнамерява да се прероди „в свободен свят“ и „в женско тяло“, ако ситуацията в Тибет остане непроменена, заяви неговият почетен представител в Русия, страните от ОНД и Монголия, върховният лама на Калмикия Тело Тулку Ринпоче за РИА Новости.

"Ако ситуацията в Тибет остане непроменена, Негово Светейшество, според собственото му изявление, ще се прероди в свободен свят и, вероятно, в тялото на жена", каза Ринпоче, коментирайки неотдавнашна публикация в „Гардиън“ относно политическите интриги около следващото прераждане на Далай Лама.

Световноизвестният будистки лидер навърши 86 години през юли и обяви, че има планове да доживее до 110-113 години. А що се отнася до прераждането му, Далай Лама, както си спомня Ринпоче, „е направил изявление още през 2011 г., подчертавайки, че прераждането му не трябва да се използва за никакви политически цели“.

Все пак Ринпоче отбеляза, че „е твърде рано да се правят изводи“.

"Негово светейшество спомена, че ще вземе решение за следващото си прераждане, когато навърши 90 години. Тогава ще бъде оповестено публично", добави той.

В същото време Далай Лама, подчерта той, "ясно е казал, че ако той премине в статут на бежанец, тогава е съвсем логично да се прероди извън Тибет".

Ринпоче също така не изключва възможността институцията на Далай Ламите да бъде премахната. На въпрос какво е необходимо за запазването ѝ, Ринпоче отговори: „Негово Светейшество многократно е повтарял, че ако тибетците желаят да запазят институцията на Далай Лама (и не само тибетците, но и будистките жители на района на Хималаите, както и Монголия и будистки региони на Русия), тогава той ще се прероди отново в нашия свят."

БГНЕС припомня, че на 22 юли "Гардиън“ коментира, че Китай гледа на следващия Далай Лама като на потенциален сепаратистки лидер, който може да отслаби авторитарната му власт върху Тибет. Той претендира за единственото право да контролира процеса на подбор, а анализатори твърдят, че вече оказва натиск върху съседните Непал и Монголия да изключат признаването на който и да е наследник, освен негов.

Пекин също така се свързва с влиятелни будистки учители и духовници по целия свят, включително някои със седалище в Индия, като ги кани в Китай, за да се опитат да поставят основите за избора на своя кандидат.

На тези набези към будистки лидери и друга намеса в процеса на наследяване е гледано предпазливо от индийските агенции за сигурност, които може да са се опитали да наблюдават отблизо проблема с огромни последици за отношенията на Делхи с Китай - но там, където прякото му влияние и контрол са ограничени.

„Индия иска да се увери, че тибетците не сключват сделка с китайците, която включва връщане на Далай Лама в Тибет“, каза бивш служител на тибетската администрация, който поиска да остане анонимен.

Индия може би също се стреми да държи под око неформалния контакт между китайските служители и тибетските лидери. Далай Лама разкри преди две години, че Индия е наложила вето върху плановете му да се опита да се срещне със Си Цзинпин, когато китайският президент посети Индия през 2014 г.

„Самият Далай Лама няколко пъти казва, че поддържа връзки с китайското ръководство чрез „стари приятели“, заяви бившият служител на тибетското правителство. „Индия е наясно с това и те искат да се уверят, че не се сключват сделки без тяхно знание или участие.“

Делхи официално подкрепя преговорите за статута на Тибет, но неотдавнашен доклад на индийски мозъчен тръст предполага, че разузнавателните агенции на страната не винаги са подкрепяли „средния път“ на Далай Лама - план за разрешаване на спора чрез признаване на китайския суверенитет над Тибет, но с предоставяне на значима автономия на провинцията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com