Дами, калцият е важен за организма, но не бива да се прекалява

15230
Дами, калцият е важен за организма, но не бива да се прекалява

Жените, които консумират голямо количество калций, рискуват да починат преждевременно от сърдечно-съдови заболявания. До тези изводи стигнаха шведски учени от университета в Упсала и Каролинския институт в Стокхолм.

Резултатите от изследването им са публикувани в списанието "Бритиш медикъл джърнъл". Те показват, че смъртта може да настъпи както при прекалената злоупотреба с калций – над 1400 милиграма дневно, така и при недостатъчната му консумация – по-малко от 600 милиграма.

"Нашите резултати са още едно потвърждение за това, че не само прекалено малката, но и голямата дневна консумация на калций има негативни последици за здравето за сметка на нарушаването на регулацията на калциевия баланс в организма", заяви професорът от университетския Клиничен научноизследователски център Карл Макелсон, пише БГНЕС.

В изследването са взели участие 61 хиляди жителки на Упсала и провинция Вестманланд в централна Швеция, които два пъти, на интервал от 8 години, са отговорили на въпроси за това какво ядат и пият. По време на изследването са починали 12 хиляди участнички, от тях 3900 - от сърдечно-съдови заболявания.

При по-внимателното изучаване на причините за тяхната смърт учените са установили, че жените, които са прекалявали или не с консумацията на калция, са били по-предразположени към преждевременна смърт, отколкото останалите.

Нещо повече, смъртността е била от 2 до 3 пъти по-висока при дамите, които са взимали калциеви добавки. Медиците не са открили пряка връзка между добавките и смъртността на жените, които са приемали под 1400 милиграма калций на ден. Отсъствала е също така взаимна връзка между прекаляването с калций и инсулта.

"Ако имате нормална и разнообразна диета, вие получавате достатъчно калций и не е необходимо да приемате добавки", отбелязва професор Макелсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com