Ден за принцеси или просто осми март

10857
Ден за принцеси или просто осми март
Днес празникът се отбелязва в повече от половината страни по света

Още от най-ранна детска възраст, поколения след поколения, почти всяка жена си мечтае да бъде принцеса. Фантазиите за любящия принц, с когото принцесата заживява дълго и щастливо, не са чужди на женската романтична душа, защото на всяко момиче му се иска да бъде обичано, оценено, специално - поне за един ден.

Така в началото на ХХ век, на 27 август 1910 г., на международна конференция на жените социалисти в Копенхаген, този ден за принцесите става реалност. Избраната дата осми март не е случайна. На същата през 1857 г. в Ню Йорк за първи път е организирана масова протестна демонстрация на жени работнички от текстилните фабрики, настояващи за подобряване на условията на труд, равни права с мъжете и намаляване на работното време. През 1911 г. Международният ден на жената се отбелязва за първи път в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, като в подкрепа на жените и в знак на уважение към женската им същност по улиците излизат и стотици хиляди мъже. През 1977 г. Общото събрание на ООН взима решение датата осми март да се превърне в Международен ден за правата на жените.

Честит 8 март

8 март – Международният ден на жената е празник, който едни тачат, а други - пренебрегват, защото го свързват със социалистическо...

Днес осми март се отбелязва в повече от половината страни по света. Започнал като политическо социалистическо събитие, датата в днешни дни е известна предимно като денят на жената и на майката.

Празникът е официален за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам. В страните, предимно от Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок, денят се чества преминавайки в поднасяне на малки подаръчета и цветя в знак на обич и уважение към любимите жени.

В България осми март започва масово да се чества след 9 септември 1944 г., като предимно се отбелязва в предприятия, заводи, учреждения, където се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

Поради тази причина празникът получава и неофициалното наименование „ден на колежката“. След 1960 г. честването взема по-широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. Празникът е приет радушно от повечето жени, тъй като обикновената майка, съпруга, приятелка, колежка, работничка в този ден се превръща в необикновена и почитана жена, в принцеса за един ден. С навлизането на демокрацията честването на датата продължава, но се възприема със смесени чувства.

45% от жените искат цвете за 8 март

В навечерието на Международния ден на жената учените откриха кой е най-желаният подарък за нежния пол – цветята, предаде БГНЕС. ...

Според различни, дори феминистки движения празникът е остатък от социалистическия строй, който уронва женската особа и омаловажава женската роля в останалите дни от годината. Но мечтателките с нежни души на принцеси не споделят тези разбирания. За тях датата е загубила политическата си идеология преди години и сега това е ден, в който жените могат да се възползват от това, че са жени и да се зарадват на специално отношение, уважение, галантност и любов в още една дата от годината. И, разбира се, не само на нея. Бъдете обичани и усмихнати, мили жени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...