Диетолози: Избягвате тези храни, предизвикват целулит

2185
Диетолози: Избягвате тези храни, предизвикват целулит
Снимка: iStock

Целулитът - вдлъбнатините и неравностите по кожата, които често се появяват по бедрата, задните части и корема - е често срещано явление при много хора. Въпреки че генетиката, хормоналните фактори и начинът на живот играят съществена роля за развитието му, някои диетични решения също могат да допринесат за образуването на целулит. Ето някои храни, за които се смята, че оказват влияние върху целулита:

Преработените храни

Силно преработените храни, като сладки закуски, бързи закуски и пакетирани ястия, често съдържат високи нива на натрий, нездравословни мазнини и рафинирани захари. Те могат да доведат до задържане на вода и възпаление, което потенциално да влоши появата на целулит.

Захарни лакомства

Диетите с високо съдържание на захар могат да доведат до колебания в нивата на кръвната захар и инсулинова резистентност. Това може да допринесе за разграждането на колагена - протеин, който помага за поддържане на еластичността на кожата, и да доведе до появата на целулит.

Солени храни

Прекомерната консумация на сол може да доведе до задържане на вода, в резултат на което кожата да изглежда по-дълбока. Преработените и пакетираните храни често са пълни с натрий, така че намаляването на техния прием може да бъде от полза.

Как да се храним, ако страдаме от целулит? Най-ценните съвети!

Трансмазнини

Трансмазнините, които се съдържат в много пържени и печени в търговската мрежа продукти, могат да допринесат за възпаления и да намалят кръвообращението. Това може да попречи на способността на организма да метаболизира мазнините и да доведе до натрупване на мастни клетки, което може да влоши целулита.

Алкохол

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до дехидратация, в резултат на което кожата губи своята твърдост и еластичност. Алкохолът може също така да засили възпалението и да намали притока на кръв, което потенциално може да допринесе за образуването на целулит.

Диети с високо съдържание на въглехидрати

Диетите с високо съдържание на рафинирани въглехидрати могат да доведат до повишаване на нивата на инсулина и да стимулират натрупването на мазнини. Това може да допринесе за увеличаване на мастните клетки и да влоши появата на целулит.

Диети с ниско съдържание на фибри

Липсата на фибри може да доведе до запек и да затрудни способността на организма да изхвърля ефективно отпадъците. Това може да доведе до натрупване на токсини и излишни течности в организма, което може да влоши появата на целулит.

5 причини, заради които целулитът не иска да си „тръгне“

Мазни меса

Високомаслените меса, особено тези с високо съдържание на наситени мазнини, могат да допринесат за възпаление и натрупване на мазнини. По-добрият избор е да изберете нетлъсти източници на протеини като птиче месо, риба и растителни продукти.

Кофеин и газирани напитки

Някои проучвания показват, че прекомерната консумация на кофеин и газирани напитки може да доведе до повишено задържане на течности и да допринесе за появата на целулит.

Млечни продукти

Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, които могат да допринесат за възпаление и натрупване на мазнини. Изборът на нискомаслени или алтернативни млечни продукти може да е по-добър вариант.

Важно е да се отбележи, че макар тези храни да играят роля за образуването на целулит, те не са единственият фактор. Генетиката, хормоналните промени, липсата на физическа активност и други фактори, свързани с начина на живот, също играят важна роля. Приемането на балансирана диета, богата на пълноценни храни, поддържането на хидратация и здравословно тегло чрез редовни физически упражнения може да допринесе за цялостното здраве на кожата и да помогне за свеждане до минимум на появата на целулит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com