Доказаха, че анимациите на "Дисни" са сексистки

14182
Доказаха, че анимациите на "Дисни" са сексистки

Филмите „Покахонтас“, „Мулан“ и „Малката русалка“ може да са кръстени на принцеси, но ново проучване показва, че мъжките образи в тях са имали повече реплики. Това кара изледователите да заподозрат компанията "Дисни" в сексизъм, пише The Independent.

Лингвистите Кармен Фот и Карън Айзенхауър са открили, че мъжете изговарят 76% от репликите в „Покахонтас“ (1995 г.), 77% в „Мулан“ (1998 г.) и 68% в „Малката русалка“ (1989 г.).

Таен код се появява в почти всички филми на Дисни! Ето какво означава...

Кодът „А113“ се появява във всеки филм, продуциран от Пиксар и в доста от тези на Дисни. Той показва номера на стаята за ...

Заглавието на „Красавицата и Звяра“ (1991 г.) може и да намеква за равноправие между главните герои, но Звярът е казал 71% от всички реплики в лентата. Най-шокиращ е случаят с „Аладин“ (1992 г.), където на мъжките образи са дадени цели 90% от репликите.

Изненадващо, при по-ранните филми на "Дисни" нещата не стоят така. В „Снежанка“ (1937 г.), „Пепеляшка“ (1950 г.) и „Спящата красавица“ (1959 г.) принцесите са тези, които говорят повече. С „Малката русалка“ обаче започва ерата на сексистко отношение към дамите, твърдят учените.

В последните години компанията все пак пусна и ленти с образи на силни, независими дами - „Рапунцел и разбойникът“ и „Смело сърце“. Безспорният хит „Замръзналото кралство“ пък бе наречен „феминистки филм“, защото сюжетът се върти около две сестри. Оказва се обаче, че и там 59% от репликите са на мъжете. Но положителното е, че имаме жени, които си говорят за нещо различно от принцове, допълват още лингвистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com