Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни вкусни лекове за упорита кашлица

29 декември 2021, 10:45 часа

Кашлицата е естествен и физиологичен защитен рефлекс, който е резултат от дразнене на дихателните пътища от микроби, вируси, чужди частици, секрети, дразнещи вещества. Кашлицата не трябва да бъде пренебрегвана и оставяна без лечение и без лекарска консултация. Тя може да се дължи на пушене, задна хрема, алергия или на много по-сериозни състояния, създаващи пряка и потенциална опасност за живота като пневмония и рак.

Причините за кашлицата следва да бъдат определени от медицински специалист, а лечението освен с традиционни средства, предписани ви от лекаря, може да бъде подпомогнато и от бабини илачи.

Апетитни рецепти за облекчаване на кашлицата

Народните рецепти могат да бъдат не само полезни, но и вкусни, ароматни и приятни. Лекарствата от аптеката не ви понасят? Пробвайте тези рецепти.

Пиян портокал

Обелете 2 портокала, направете ги на резенчета и ги потопете в червено вино. Важно е да е домашно, за да сте сигурни, че е хубаво виното. Оставете да престои една нощ и изяжте портокала. Този пиян портокал има облекчаващо кашлицата действие.

Меден коняк

Сложете в малка чаша 3 лъжици мед и лъжичка коняк. Разбъркайте и хапнете. Медът трябва да е чист пчелен мед с доказан произход, за да ви помогне в облекчаването на кашлицата.

Стафиди за децата

Стафидите съдържат всички полезни вещества на гроздето в концентриран вид. Пасирайте стафиди с вода до получаването на гладък сироп. Давайте на детето по една супена лъжица няколко пъти на ден. Помага за облекчаване на кашлицата и не съдържа нищо вредно, тъй като стафидите са единствената съставка на този домашен сироп за кашлица. За възрастни може да добавите захар или мед към сиропа, за да е по-вкусен и сладък. Медът е алерген и приемът му от деца изисква консултация с педиатъра.

Друга стара рецепта от народната медицина със стафиди също облекчава влажната кашлица и подпомага отделянето на секретите. Необходимо е да сварите шепа стафиди с чаша мляко, да оставите да престои два часа. Напитката се изпива, а стафидите се изяждат.

Народни рецепти за облекчаване на влажна кашлица

Не толкова вкусни, но много полезни са следните рецепти:

Стара рецепта препоръчва употребата на дафинови листа. 10 броя се сваряват с литър вода, прецежда се и се добавя чист боров мед, който също има отхрачващо действие и спомага за облекчаване на упорита кашлица.

Популярна е рецептата с индрише, което е стар народен лек за кашлицата и дихателните пътища като цяло. Необходими са ви 6 листа индрише, по една дюля и ябълка, нарязани на ситно, локум – няколко парчета и 6 ореха с черупките, но счукани. Вари се с вода до стопяване на локума и се приема ежедневно по чаша за поне една седмица.

За облекчаване на влажната кашлица и отделяне на натрупаните секрети помага и добавянето на черен пипер и чист пчелен мед в чая. Пиперът трябва да е лъжица на чаша чай и се оставя да ври с него, а медът – 3 лъжици и се добавя след сваляне на чая от котлона и след като поизстине, тъй като високата температура унищожава полезното действие на меда.

Ефективна рецепта с лук разкрива мощното му действие. Той притежава изразени антимикробни и противовъзпалителни свойства също както и чесънът. Помага при бронхит и дълбока кашлица, подпомага отхрачването и потиска растежа на бактериите в горните дихателни пътища. Хапвайте сокът му, смесен с мед.

Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес