Дъбилин - старото име на кой голям български град е?

44931
Дъбилин - старото име на кой голям български град е?
Снимка: БГНЕС

Това е един от многото български градове с изключително богата история.През вековете, градът носи множество различни имена като Диосполис, Диамполис, Дъбилин, Дъбили, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболи и сегашното му име Ямбол. В западноевропейски хроники се споменава дори под името Гренбоел. Разберете повече за историята на град Ямбол.

Имената на Ямбол през вековете

Диосполис

Историята на Ямбол е свързана с римския император Диоклециан. През 293 година той направил пътуване от Адрианопол (Одрин) към Филипополис (Пловдив). По време на пътуването си, той минава през областта на Ямбол, където се намирало малко селище. Императорът бил впечатлен и решил, че там задължително трябва да има град. Затова го наименувал Диосполис - градът на бог Зевс/Юпитер. С това си име става и част от България за първи път по времето на хан Тервел през 705 година.

Тобиница е най-старото име на кой известен български град?

Диамполис

Според записите, градът бива споменат като част от Византия в края на 10-ти и началото на 11-ти век. Преводът на името му буквално означава "двоен град" - това е град, разделен от река Тунджа на две части. С времето, градът отново става част от България, вписвайки се в историята на Втората Българска държава.

Кой е единственият чужденец погребан в Рилския манастир?

Дъбилин

Историческите източници откриват важната роля на град Ямбол по времето на цар Иван Александър - съществен център за династията на Шишмановци. Счита се, че градът бил управляван от царския син Иван Асен IV, а след неговата смърт през 1349 година - от брата на царя. Името на града (Дъбилин) се споменава в каменен стълб открит през 1884 година от братя Шкорпил.

Кой татарин е седял на българския престол

Друга значима информация за града е от 1373 година. Османският хронист Саадедин описва героичната защита на ямболии срещу османските орди, които удържат дълго време чуждите нашественици, но в крайна сметка са принудени да капитулират. Саадедин описва, че османците се върнали към домовете си с плячка, достойна за царе. Падането на Ямбол е запечатано в историята чрез песента за Крали Марко, която споменава, че царят му е заповядал да защитава Ямбол - очевидно събитието е достатъчно значимо, за да стане част от фолклора ни.

Ямбол в Османската империя

Ямбол е избран за град, в който жителите се превръщат във войнуци. Те се грижат за конете на султана по време на мир и участват в обоза и копаене на окопи по време на война с османската армия. Предполага се, че името на квартала, където са се заселили войниците - Каргон (това е името на квартал в съвременен Ямбол), произлиза от късото войнишко копие каргъ и лопатката каргън.

Ямбол става важен търговски град, като е част от пътя на солта между Поморие и Пловдив. Ямболските търговци стават известни в цялата империя, тъй като градът става основен доставчик на месо за столицата и на селитра за армията. През този период вероятно е построен символът на града - Безистена. Османският пътешественик Евлия Челеби го определя като изключително изкуство, което не е виждал никъде другаде. В наши дни той е единственият реставриран в оригинален вид, заедно с този в град Шумен. Ямбол е сред градовете, освободени по време на Руско-турската война през 1828-1829 година, като за няколко месеца е под контрола на руснаците. След като османците отново поемат контрола, много от жителите на града решават да последват изтеглящите се руски войски, опасявайки се от турските репресии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com