Кой татарин е седял на българския престол?

15892
Кой татарин е седял на българския престол?
Снимка: iStock/Guliver

Има лице от татарски произход, което е заемало българския престол. Съществуват различни хипотези дали то е обявено за цар или не, но това лице е оказало влияние върху историята на България, въпреки че това се случва за много кратък период. Татаринът се казва Чака и е син на хан Ногай от Златната орда. Научете повече за неговата история и как тя е свързана с България.

Как Чака сяда на българския престол

За да разберем историята му, трябва да се върнем назад във времето. През втората половина на 13 век, българското царство преживява тежък период, като губи значителни територии още след смъртта на цар Иван Асен II. Боляринът Георги Тертер се издига на българския престол, като управлява между 1280–1292 година. По това време той се стреми да утвърди отслабналата централна власт.

През 1285 г. над 10 хиляди татари от Златната орда на хан Ногай преминават през българската територия, като Георги Тертер е принуден да се съобрази с техните условия и да стане техен васал. Изискванията им включват изпращането на неговия първороден син и престолонаследник Теодор Светослав като заложник и уговорка за брак на дъщеря му със сина на втория човек в Златната орда - Чака.

В следващите години, хан Ногай губи властта си над Златната орда и на негово място застава хан Токту. Тази промяна носи сериозен риск за Чака, който бяга в България, придружен от Теодор Светослав. Хитрият син на Георги Тертер успява да проникне в крепостта на Търново чрез подкуп. Малолетният тогавашен владетел Йоан Смилец и майка му Смилцена Палеологина успяват да избягат в Константинопол.

Дали Чака е бил цар на България или не

След като Чака и Теодор Светослав пристигат в Търново, те успяват да концентрират властта в свои ръце. Това довежда до сериозни спорове в българската историография относно това дали Чака става цар на България или не.

Някои историци като Петър Мутафчиев се позовават на аналите на византийския историк Георги Пахимер, който твърди, че Чака става български цар и управлява от 1299 до 1300 година. Фактът, че българският патриарх се противопоставя на коронацията на Чака и е отстранен от поста, подсилва тази теза. Смята се, че патриархът е хвърлен от Лобната скала. Заради ислямската религия на Чака и васалната зависимост на България от Златната орда, той не е коронясан.

Други историци категорично отричат тази хипотеза, тъй като Пахимер не е сигурен източник, а неговите писания са пълни с фактологически грешки. Основната цел на Чака е да поеме властта в Златната орда и всъщност той не се интересува от царската титла. Важното е, че Чака на практика управлява България около година.

Как Теодор Светослав надиграва Чака

Теодор Светослав проявява впечатляващи качества още като заложник в Златната орда. Успява да спечели приятелството на Чака, сключва брак с дъщерята на богат венециански търговец и в крайна сметка успява да надхитри дори самия Чака. През 1300 година Теодор Светослав се опитва да защити България от новото татарско нашествие, което се задава на хоризонта. Причината е, че Чака бива издирван от новия хан на Златната орда. Теодор Светослав убива Чака и предава главата му на новия татарски предводител. В знак на благодарност, водачът на Златната орда дори връща стари български земи от района на устието на река Днестър в рамките на българската държава. След това Теодор Светослав става цар на България и се превръща в най-успешният български владетел през 14 век, стабилизирайки страната, която фактически е пред разпад.

Дали Чака е бил цар на България или не - в случая наистина няма такова значение. Важното е, че той е управлявал страната около една година, във връзка с васалитета, който имаме спрямо Златната орда. Изключителните качества, които Теодор Светослав демонстрира, допринасят за справянето на България с татарската заплаха, идваща както от Чака, така и от хан Токту. В последвалото си управление, той успява да превърне България отново във водещ фактор на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com