Една таблетка аспирин в шампоана ще направи чудеса с косата ви

15290
Една таблетка аспирин в шампоана ще направи чудеса с косата ви
Снимка: iStock/Guliver

Ползите от хапчето аспирин надхвърлят многократно въздействието върху температурата и болката. Мнозина знаят, че може да ви предпази от инфаркт или инсулт, ако се приема по определен начин. Изследванията показват, че може да намали риска от някои видове рак и от болестта на Алцхаймер. Оказва се, че аспиринът притежава и други ползи за здравето, красотата и личността.

1.            Лекува кожни заболявания.

Използвана още през пети век пр. н.е. от Хипократ за намаляване на болката, салициловата киселина, производно на аспирина, е прах, който се добива от върбова кора. Тя помага за премахването на излишното масло и ексфолирането на мъртвите клетки по кожата и се използва ефективно при лечение на акне.

Чрез разтваряне на мъртвата кожа и подпомагане отделянето на горния слой на кожата, салициловата киселина намалява възможността от запушени пори - основният виновник за пъпките.

За да направите своя собствена маска за кожата на основата на аспирин, смачкайте пет хапчета и ги разтворете в 1/4 чаша топла, дестилирана вода. Нека стане на паста. Ако искате, можете да добавите малко мед като естествен антибактериален овлажнител. Нанесете върху засегнатите от акне места и оставете за 10 минути. Изплакнете с топла вода. 

2.            Премахва пърхота.

Поради своите овлажняващи качества, същата салицилова киселина е съставка в много шампоани срещу пърхот. Използването на аспирин в шампоана, нанесен върху скалпа ви, може да намали дразненето на скалпа, което причинява пърхот, и да помогне за ексфолирането на люспите по кожата.

За да направите сместа, натрошете два или три аспирина и ги смесете с нормалното количество шампоан, използвано всеки път, когато измивате косата си.

3.            Успокоява ужилванията и ухапванията.

Аспиринът със своите противовъзпалителни свойства може да помогне за намаляване на зачервяването, отока и болката от ухапвания от насекоми. Направете аспиринова паста, подобна на тази, използвана за проблемна кожа, или просто навлажнете хапче и го размажете върху ухапаното за няколко минути.

4.            Премахва петна.

Салициловата киселина помага за неутрализиране на петна, като въздейства върху съединенията, намиращи се в потта, и ги разгражда. Смесете три смачкани аспирина с 1/2 чаша топла вода в купа. Потопете зацапаната част от дрехите в купата за няколко часа. Изперете ризата. Използвайте част от остатъците от сместа за премахване на петна от никотин или трева от ръцете, като нанесете разтвора и го оставите да престои 15 минути, преди да измиете старателно ръцете си.

 

5.            Действа добре на градината.

Аспиринът действа също толкова добре навън, както и на кожата ви. Той задейства естествената защита на растенията и предотвратява образуването на гъбички. Той също така увеличава скоростта на растеж. Разтворете едни аспирин в един литър вода и напръскайте върху всички вътрешни и външни растения. Също така може да помогне за удължаване на живота на пресни отрязани цветя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com