Експерти обясниха колко време никотинът остава в тялото

7722
Експерти обясниха колко време никотинът остава в тялото
Снимка: Thinkstock

Никотинът, силно пристрастяващо вещество, съдържащо се в тютюневите изделия, може да се задържи в организма за различен период от време. Въпреки че въздействието на никотина е краткотрайно, действителното присъствие на съединението може да се запази в продължение на няколко часа или дори дни. Разбирането на това колко дълго никотинът остава в тялото ви е от решаващо значение за тези, които се стремят да откажат цигарите или искат да преминат тест, свързан с никотина.

При вдишване или поглъщане на никотин той бързо се абсорбира в кръвта и се разпределя в цялото тяло. Периодът на полуразпад на никотина, т.е. времето, необходимо на организма да елиминира половината от никотина, варира от един до четири часа. Това означава, че ако консумирате 20 милиграма никотин, след четири часа в организма ви ще останат само 10 милиграма.

Могат ли растенията да абсорбират никотин?

Важно е обаче да се отбележи, че елиминирането на никотина и неговите метаболити може да отнеме много повече време. Никотинът се разгражда предимно в черния дроб до метаболит, наречен котинин. Котининът има значително по-дълъг полуживот, който варира от 16 до 19 часа. Това означава, че може да отнеме от един до два дни, за да намалеят наполовина нивата на котинин.

В допълнение към котинина в организма могат да бъдат открити и други метаболити на никотина, като никотин-1'-N-оксид и транс-3'-хидроксикотинин. Тези метаболити могат да останат в организма за още по-дълъг период от време. Обикновено са необходими около три до четири дни, за да бъдат никотинът и неговите метаболити напълно елиминирани от организма.

Няколко фактора могат да повлияят на продължителността на присъствието на никотина в организма. Честотата и количеството на употребата на никотин играят съществена роля. Силните пушачи или лицата, които често използват никотинови продукти, могат да имат по-високи нива на никотин и неговите метаболити, чието изчистване от организма може да отнеме повече време.

За колко време се изчиства никотина от тялото?

Други фактори включват индивидуалния метаболизъм, чернодробната функция, нивото на хидратация и дори рН на урината, тъй като никотинът се отделя предимно чрез урината. Освен това някои лекарства и основни здравословни състояния могат да повлияят на метаболизма и изчистването на никотина.

Струва си да се отбележи, че съществуват никотинови тестове за установяване на наличието на никотин или негови метаболити в организма. Тези тестове могат да включват проби от урина, кръв, слюнка или коса, като всеки от тях има свой собствен прозорец за откриване.

Продължителността на присъствието на никотина в организма варира при различните хора. Докато непосредственият ефект на никотина може да отшуми бързо, неговите метаболити могат да се задържат в продължение на няколко дни. Отказването от тютюнопушене или от употребата на никотинови продукти е най-ефективният начин да премахнете никотина от организма си и да подобрите цялостното си здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com