Елтън Джон заклейми „лицемерието“ на католическата църква за гей браковете

2707
Елтън Джон заклейми „лицемерието“ на католическата църква за гей браковете
Снимка: Getty Images/Guliver

Eлтън Джон заклейми „лицемерието“ на католическата църква, след като Ватикана обяви свещеническата благословия на еднополовите съюзи за незаконна, съобщава БГНЕС. В документа, одобрен от папа Франциск и публикуван тази седмица от Конгрегацията за доктрината на вярата, един вид ватиканско „министерство“, което се занимава с въпроси, свързани с католическата доктрина, Светият престол уточнява, че свещениците и другите служители на Църквата са упълномощени да благославят еднополовите съюзи. „Благословията на хомосексуалните съюзи не може да се счита за законна“, гласи текстът, публикуван от пресцентъра на Ватикана.

„Как Ватиканът може да откаже да благославя гей браковете, защото „това е грях“ и в същото време да печели, инвестирайки милиони в „Rocketman“, филм, който разказва как намерих щастие, благодарение на брака с Дейвид?“, пита британският певец в съобщение, публикувано в социалните мрежи, придружено от етикета „лицемерие“. Промяната в отношението на Църквата след пристигането на Франциск I на трона на св. Петър създаде фалшиви очаквания в хомосексуалните среди, които очакваха да видят в Понтифекса революционен защитник на правата на LGTB. Но бележката от Конгрегацията за доктрината на вярата, изрично одобрена от Папата, разпиля тези надежди, пише списание „HOLA“.

Тайван стана първата страна в Азия, легализирала гей браковете

Тайвайнският парламент се превърна в първият в Азия, който легализира еднополовите бракове след гласуване в петък. През 2017 г. консти...

Документът пояснява, че „не е законно да се дава благословия на връзките или дори на стабилните двойки, които предполагат сексуална практика извън брака (т.е. извън неразривния съюз на мъж и жена, отворен сам по себе си за предаване на живот), какъвто е случаят със съюзите между хора от същия пол ”. В текста, подписан от испанския кардинал Луис Ладария, префект на конгрегацията, известна преди като Светата инквизиция, Ватиканът уточнява, че въпросът възниква, защото „в някои църковни среди се изпълняват проекти и предложения за благословии за съюзи между хора от един и същи пол". Бележка, която би могла да се позовава на дебата, който се провежда в рамките на Германската епископска конференция от месеци.

Конгрегацията за доктрината на вярата обаче признава, че "отрицателната преценка за благословиите на съюзите между лица от един и същи пол не означава осъждане на лица", като по този начин отваря вратите за благословение "отделни лица с хомосексуални наклонности". Поясненията на Ватикана не попречиха на сър Елтън Джон да избухне публично срещу католическата църква. Британският певец е уверил в посланието си в социалните мрежи, че Светият престол е инвестирал в продукцията на „Rocketman“, филмът на режисьора Декстър Флетчър, носител на Оскар за най-добър саундтрак през 2020 г., който "празнува" романса му с продуцента Дейвид Фърниш, за когото се омъжи през 2014 година.

Филмът е базиран на живота на британския певец и не пропуска нито един пасаж от кариерата му, дори и най-противоречивите. Биографията започва с изявление, в което певецът признава, че е пристрастен към алкохол и кокаин и включва някои секс сцени, които са били цензурирани в Русия. Според „Кориере делла сера“ филмът е бил частично финансиран със средства на Ватикана. През 2020 г. правосъдието откри разследване за изясняване на финансовите операции на Ватикана чрез Държавния секретариат на Светия престол, най-старата институция на римската курия. Според местната преса, с цел диверсификация на икономическите дейности, Ватикана би инвестирал в най-разнообразните сектори, от строителството до модата или киното.

Чрез инвестиционния фонд „Centurion Global Fund“ Ватикана инвестира четири милиона евро в продукцията на филмите „Men in Black“ или „Rocketman“,, биографията на Елтън Джон. И през 2019 г. тя придобива 25% от акциите на „Italia Independent“, компанията, собственост на Лапо Елкан, внук на основателя на FIAT Джани Аниели. Финансови операции, които не винаги биха били печеливши, както се случи при покупката и продажбата на луксозен имот в Лондон, който създаде дупка от над 400 000 000 евро в сметките на Ватикана.

Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

Понятието "съпруг" обхваща съпрузите от един и същ пол, когато става въпрос за принципа на движение и правото на пребиваване в ЕС, а па...

В края на миналата година папа Франциск нареди средствата на държавния секретар да се управляват от друг организъм и да се контролират от Министерството на икономиката в рамките на реформата на курията, която той провежда, за да постигне по-голяма прозрачност на финансите. Критиката на Елтън Джон е особено изненадваща, след като през 2014 г. певецът определи папа Франциск като „моят герой“ по време на благотворителната гала срещу СПИН, която той спонсорира в Ню Йорк. „Преди десет години една от най-големите пречки в борбата срещу СПИН беше католическата църква. Днес имаме папа, който говори за това. Той е смел и няма страх. И това е, от което се нуждаем в света днес ”, каза тогава певецът за Франциск I, който беше избран година по-рано.

През 2013 г. папа Франциск разтърси най-консервативното крило във ватиканската курия, като показа готовността си да приветства хомосексуалните хора в католическата църква. „Ако човек е гей, търси Господа и има добра воля, кой съм аз, за да го съдя?“ Той защити, нарушавайки историческо табу. Две години по-късно Съборът по въпросите на семейството разгледа въпроса, въпреки че окончателният документ включваше само параграф, който осъжда „несправедливата дискриминация“ спрямо хомосексуалистите и потвърждава отказа на Църквата от еднополови бракове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com