Ето какво казват бръчките по лицето, за здравето ни

2820
Ето какво казват бръчките по лицето, за здравето ни
Снимка: iStock

Пукнатини, вранови крачета и гънки... да, всеки има бръчки.

Въпреки това, макар че с гордост отбелязваме случайните бръчки тук и там (хей, остаряваме, помъдряваме - и имаме ямички и вдлъбнатини, за да го докажем), не всички бръчки на кожата се дължат на стареенето.

Още: Назоваха причината кожата на лицето да се сбръчква

Така че, преди да се почешете по носа - и да си докарате бръчки, предизвикани от стреса! - Ема Хобсън, ръководител на обученията в Международния дермален институт и Dermalogica, и диетологът и експерт по грижа за кожата Фиона Тък ни разясняват какво всъщност казват тези линии за здравето ни - и как да ги отстраним.

Хоризонтални линии на челото

Може би не осъзнавате, но тези бръчки над веждите могат да са признак, че нещо не е наред с пикочния ви мехур и стомаха.

"Горната част на челото е свързана с пикочния мехур, така че линиите, показващи дългосрочно натоварване на този орган, може да са свързани със слаб пикочен мехур и редовни пикочни инфекции", обяснява Хобсън.

"След това долната част на челото, която е свързана със стомаха, може да е следствие от "стресиран" стомах, лошо храносмилане, склонност към ядене твърде късно вечер, твърде кисел стомах и, в крайни случаи, язви."

Тък се съгласява с това, като добавя, че ако състоянието е по-тежко, може да забележите кръвоизливи или подутини под кожата, които може да се дължат на диета, съдържаща голямо количество храни, или на непоносимост към храни.

Как да се справим

Хобсън обяснява, че първата стъпка е да избягвате да се храните след 20:00 ч. "Не претоварвайте стомаха с храни, които са трудни за храносмилане", обяснява тя. "Пийте много вода и ходете редовно до тоалетната за добро здраве на пикочния мехур".

Пукнатини около устата и брадичката

Пастата за зъби може не само да оставя устните ви напукани и сухи; според експертите това може да е начинът, по който червата ви подсказват, че нещо не е наред.

"Областта на устата и брадичката може да е свързана с репродуктивната система и дебелото черво", твърди Тък. "Дълбоките бръчки от носа до брадичката могат да показват слабост в здравето на червата ви (помислете за синдрома на раздразнените черва, запек и пропускливи черва).

Не само това, но Хобсън казва, че линиите на горната устна представляват репродуктивните органи.

"При жените устата често може да изглежда, че остарява бързо около менопаузата, когато репродуктивните органи достигат края на жизнения си цикъл."

Как да се справим

Както съветва Хобсън, изгладете и ексфолирайте кожата си с нежен ежедневен микрофилтър, след което намалете фините линии с помощта на екстракт от червени водорасли и пептиден серум за стягане на кожата.

А и откажете цигарите.

Линии около очите

Тънката като хартия кожа около очите, както разказва Хобсън, прави тази област на лицето първото място, което естествено старее.

Въпреки това, както продължава тя, очите също са сестрински органи на черния дроб. "Черният дроб е отговорен за пречистването на кръвта и елиминирането на токсините, така че диета с високо съдържание на токсини за продължителни периоди от време може да допринесе за появата на бръчки около очите."

"Счита се също, че очите са свързани и със сърдечния орган - сърцето отговаря за доброто кръвообращение."

Освен за здравето на черния дроб и сърцето, Тък казва, че подпухналите очи и торбичките под очите могат да означават хранителни дефицити, включително "нисък прием на омега-3 есенциални мастни киселини, стрес на бъбреците и понякога високо кръвно налягане".

Как да се справим

"Използвайте добър нежен крем с ретинол (витамин А) около очите, обогатен с пептиди, които укрепват кожата и стимулират колагена", съветва Хобсън, и носете широкопола шапка и качествени слънчеви очила.

Още: 5 сигурни начина да спрете стареенето на кожата

Въпреки че, Тък подчертава, че преди да диагностицирате сами симптомите си, задължително първо говорете с вашия лекар.

"Начинът, по който спим, използваме лицевите си мускули и това, което ядем и не ядем, също може да играе роля за това как се образуват бръчките, така че е важно да не забравяте да не се самодиагностицирате и винаги да търсите професионален съвет, ако имате някакви здравословни проблеми."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com