Ето какво ще се случи с тялото ви, ако спрете хляба

8191
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако спрете хляба
Снимка: iStock/Guliver

Белият хляб е храна, чиято консумация трябва да бъде ограничена, защото се прави предимно с рафинирани брашна. 

Тенденцията към нисковъглехидратни диети е много присъща днес. Хлябът (както всички продукти, приготвени с рафинирани брашна ) е посочен като един от големите врагове на здравословното хранене , въпреки голямото разнообразие, което съществува във всяка пекарна или супермаркет: пшеница, рафинирано брашно, пълнозърнесто, със семена, ръж. Очевидно разнообразие, при което в много случаи разликите между едните и другите не са много големи . 

Като се има предвид това, можем да сме сигурни, че спирането на яденето на хляб, с изключение на някои много специфични сортове, може да генерира някои ефекти върху тялото ни, които ще бъдат забележими за много кратко време. Някои са много положителни, но други не чак толкова.

Отслабване

Колко пъти сме чували, че за да отслабнете, трябва да се откажете от хляба? Без съмнение, много пъти. В действителност това убеждение идва от факта, че чрез намаляване на приема на въглехидрати е вярно, че отслабвате , но не заради мазнините, а водата. Това е така, защото въглехидратите се съхраняват в тялото под формата на гликоген и за всеки грам могат да се натрупат до три до четири грама вода.

По-малък риск от сърдечни заболявания

Проучване от 2014 г., публикувано в PLOS ONE, установи, че рафинираните въглехидрати повишават нивата на мастна киселина, палмитолеинова киселина, което означава повишен риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Вместо това, според Американската сърдечна асоциация, пълнозърнестите храни могат да подобрят кръвта нивата на холестерола и намаляват риска от тези заболявания.

Поддържате нивото на кръвната захар

Рафинираните въглехидрати са известни с това, че изпращат нивата на кръвната Ви захар през покрива, само за да ги понижат отново. И изследванията, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че тези промени активират центровете за пристрастяване в мозъка, което води до последващо желание. Изборът на пълнозърнести храни, богати на фибри, може да предотврати падането на нивата на кръвната захар, за да предотврати апетита.

По-малко енергия

Въглехидратите са предпочитаният източник на гориво за организма, така че премахването на хляба забавя работата на клетките, освен ако не се замени с други въглехидрати. Това може да създаде усещане за умора и сънливост и да ни направи по -малко продуктивни или по -малко склонни да спортуваме . Освен това пълнозърнестият хляб е отличен източник на желязо, магнезий и витамини от група В, като всички те са от решаващо значение за поддържане на енергийните нива. Поради тази причина оставянето на хляба в неговата цялост и особено на пълнозърнест хляб може да породи чувство на умора, освен ако не се търсят алтернативи за противодействие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com