Ето кои стари римски селища в България задължително трябва да посетите

7745
Ето кои стари римски селища в България задължително трябва да посетите

Животът след морската отпуска обикновено е в сиви краски – забързани и скучни работни делници, носталгия по отиващото си лято, тъга колко далеч е следващото лятно приключение – от него ви делят цяла година и няколко месеца студ и сняг. Защо не използвате уикендите и топлото време, за да оцветите остатъка от август, натрупвайки спомени и преживявания за дългите тъмни зимни месеци? Може да си организирате уикенд в планината или ако идеята за нощувка на палатка не е привлекателна за вас, да посетите стари римски селища в България и да подарите на сетивата си истории за съпреживяване.

Кои са най-големите римски градове в България?

Стари римски селища в България, идеални за летен уикенд

Събрахме за вас списък с най-любопитните стари римски селища в България, които задължително трябва да посетите, тъй като общият им брой е над 80 и за посещението на всички няма да ви стигнат летните уикенди. Тези стари римски селища могат да ви предложат много повече от досег с историята и културата. Отдайте се на пътуване, слънчеви милувки и дъх на лято.

1.  Хисаря

Градът е известен с минералните си извори и може да съчетаете СПА уикенд, лечение и допир до исторически забележителности. Той е сред старите римски селища в България, които без колебание трябва да посетите. Превъзходен парк, чудесен климат, лековити извори, уютни места за настаняване, предлагащи СПА глезотии и лечение с вода – какво повече може да очаквате от уикенд извън града? Хисаря възниква през V век преди новата ера, като в онези времена е населен от тракийски племена. В римски град го превръща император Диоклециан, който и го кръщава на свое име – Диокленцианопол. Това име градът носи до завладяването му от турците, когато получава съвременното си име – Хисаря. Отлично запазени крепостни стени, римски бани, римски терми, известни с това, че са единствените в Европа, на които днес може да се проследи движението на водата от източника към канализацията, римска гробница, част от некропол, останки от жилищни сгради и римски амфитеатър, използван първоначално като арена за гладиаторски битки. Определено Хисаря ще ви потопи в тайнствения, непознат и величествен римски дух и ще ви очарова не само с водите, климата и природата си, но и с всички онези исторически тайни, които ще разкрие пред вас.

Неизвестен римски град с огромни здания е открит в Испания

2.  Пловдив

За втория по големина град в България, жива история, град на културата изпълнен с наслада за сетивата, с духа на миналото, преплетено с модерното бъдеще, уикенд няма да ви стигне, за да разгледате всичко.  Но и уикенд в този град ще ви накара да се влюбите в него и да направите място в сърцето си завинаги за Филипопол – така се наричал Пловдив. Рим установил властта си над стария тракийски град през 46 г.сл.Хр. и го превръща в най-големия, аристократичен и великолепен център в древна Тракия. Пловдив е един от най-старите градове в света, най-големият римски град в България, наричан Рай на земята, културен център и място за забавления, което си заслужава. Пловдив е от т.нар. стари римски селища в България, които още са живи и носят послания и спомени от отминали времена, завладяващи истории и съхранени стари сгради. Антични крепости, античен театър, агората (римския форум), римски стадион, късноантична сграда „Ейрене“, епископска базилика, малката базилика – всички те са съхранени от римско време и ви очакват.

3.  Стара Загора

Стара Загора е бил вторият по големина римски град и съвсем не е случайно, че го включваме в списъка с римски селища в България, които задължително да посетите, тъй като е бил икономически, административен и културен център. Основан е от император Траян, който дава и името му. Името Augusta Traiana е употребено при строежа на Августеум в града през 233 г. Уикенд в този град е пътуване в миналото. Не пропускайте да го посетите, ще останете възхитени от форумния комплекс, прецизната му изработка и украса, които впечатляват и съвременните майстори. Безспорно едни от най-интересни за посетителите са и античните мозайки, стари църкви и части от храмове. Но не се ограничавайте само до тях, насладете се на Стара Загора в целия ѝ исторически блясък и създайте летни спомени в тези стари римски селища в България за нощите, затрупани със сняг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...