Ето кои върхове в България са най-подходящи за начинаещи планинари

15504
Ето кои върхове в България са най-подходящи за начинаещи планинари
Снимка: https://pixabay.com/

Мечтаете да покорявате върхове? Буквално? Ако нямате опит и сте начинаещи планинари, не ви препоръчвам да се насочвате към най-известните първенци у нас и извън територията на България. Те изискват екипировка, опит, умения и знания, без които животът и здравето ви ще бъдат в опасност. Изберете върхове, подходящи за начинаещи, лесни за превземане и безопасни за неподготвените планинари. Ето от кои върхове в България за начинаещи може да вкусите страстта си към планинарството без риск за здравето.

Върхове в България за начинаещи планинари – кои са те?

1.  Връх Виден

Причината да поставим първенеца на Конявската планина, като първенец в списъка ни с върхове в България за начинаещи, е, че до него може да стигне почти всеки. При това с кола преди последните 200 метра. Ако се чудите къде се намира този връх, ще ви помогнем – пътят от София за Кюстендил прекосява Конявската планина. Първенецът ѝ е почти 1500 метра, което е добра височина, но едва ли ще я усетите, изкачвайки върха, тъй като път за автомобили води почти до него. Може да оставите колата и по-рано, ако прецените, че ще ви стигнат силите и уменията пеша. Имайте предвид и че целият път до върха е около 7 км., като само първите 2 от тях са асфалтирани, след което ви предстои офроуд приключение по черен път. В случай, че се нуждаете от планинска разходка, маршрутът е лесен, може да ставите автомобила в края на асфалтовия път и да се изкачите пеша. Ако не сте подготвени, то по черния път ще стигнете с колата си до телевизионната кула, от която до върха ви делят само 200 метра пеша. Покоряването на върхове никога не е било толкова лесно.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

2.  Връх Драговски камик

Емблемата на Трънския край, върхът, всяващ респект с височината и пирамидалната си форма, всъщност е сравнително лесен за покоряване и подходящ и за семейна разходка. Близостта му до София – на около само 60 км. – също го прави любим на семействата, търсещи уикенд приключение в планината и бягство от големия, шумен и прашен град. Само имайте предвид, че е важно предварително да се запознаете от къде точно да преминете и че следва да изберете маршрута за начинаещи, тъй като до върха има и труден път, неподходящ за неопитни планинари.

3.  Връх Белмекен

Учудващо един от най-високите върхове на Рила планина и едни от най-високите на Балканите като цяло, е сред лесните за изкачване. Единственият участък, който е стръмен и е възможно да затрудни в известна степен по-неподготвените и начинаещи планинари, е в началото – до язовира. След този участък планинарите любители, покорили върха, не срещат трудности и причисляват един от първенците на Балканите към върхове в България, подходящи и за начинаещи планинари. Съвет – дъждобранът е задължителен.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

4.  Връх Малка Бузлуджа

Това е място, изпълнено с история независимо дали я одобряваме, или ненавиждаме. Намира се близо до Габрово, в централната част на Стара планина. Паметникът на върха е социалистически, но със сигурност мащабът и формата му ще ви впечатлят, без да се замисляте кои го използвал през годините. Изкачването е лесно, което се предполага и от факта, че по маршрута минават хиляди възрастни хора всяка година. Природата и красотата, която ви разгръща пред очите ви, със сигурност си заслужава всяка крачка. Малка Бузлуджа е сред подходящите върхове в България за начинаещи, а ако имате по-добра подготовка и умения, може да продължите и към връх Свети Димитър, на който през 1868 година се сражава четата на Хаджи Димитър – факт, придаващ на мястото национално и историческо значение.

5.  Връх Шипка

Вероятно вече сте изминавали пътя към върха с усещане за гордост, почит, признателност, вълнение. Но Шипка следва да се посети повече от веднъж. Тъй като е сред 100-те национални туристически обекта на България, върхът е пригоден за изкачване и от възрастни, и от деца, подходящ и достъпен за всеки. Горд и величествен, върхът ще изпълни гърдите ви с българщина и ще ви припомни чрез музейна сбирка и музей на открито годините на Освобождението и трудния път към жадуваната свобода. Върхът е достъпен с кола, което го нарежда сред върхове в България, подходящи за начинаещи, но ви препоръчваме да паркирате по-далеч, за да може да се насладите на красотата наоколо и да вдишате с пълни гърди от величието на върха, на който сме извоювали свободата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com