Ето за какво опитните градинари използват картофените кори

19053
Ето за какво опитните градинари използват картофените кори

Картофените обелки и леко изгнилите грудки са много ценен субстрат за приготвянето на голямо разнообразие от органични торове и опитните градинари знаят това много добре.

Обикновено развалените картофи и корите им се използват за приготвяне на компост, но някои градинари предпочитат да не чакат и директно слагат картофените кори до плодните храсти.

Плашилото за КЪРТИЦИ, което гони вредителите на мига

Знаете, че къртиците са сред най-омразните вредители за всеки градинар. Те са в състояние да нанесат безброй поражения на реколтата и т...

Защо картофените обелки са полезни?

Откъде идва идеята картофените обелки да се слагат директно до плодните храсти не е известно, но е факт, че много градинари констатират положителни промени след приложението на метода при касис, малини и цариградско грозде. На какво се дължи това?

Смята се, че полезните витамини и микроелементи, съдържащи се в картофените кори, например аскорбинова киселина, калий и магнезий, допринасят за по-бърз растеж.

Всъщност не картофената кора "захранва" храста, а микроорганизмите, живеещи в почвата насърчават усвояването на химичните елементи от растението.

Например недостигът на фосфор оказва изключително негативно влияние върху качеството и количеството на плодовете. Доказано е, че почвата може да съдържа достатъчно количество от този елемент, но растението да няма да има шанс да го усвои, тъй като фосфорът в почвата е във форма, която е недостъпна за него.

Калиевият перманганат - важен и незаменим помощник в градината

Известният на всички калиев перманганат е незаменим помощник за всеки градинар. Продава се както в аптечната верига, така и в градински...

Подхранването с картофени обелки насърчава развитието на фосфатномобилизиращи бактерии - микроорганизми, които правят фосфора по-достъпен за усвояване.

Това означава, че чрез въвеждането им в почвата, в която растат касис и други ягодоплодни храсти, се активират химичните елементи, съдържащи се в нея.

Как да подхраним касиса с картофени кори?

Изкопайте плитък изкоп (до 20 см) около храста и вкопайте в него събраните картофени обелки.

Друг вариант включва поставянето на корите в отделен съд. Покрийте ги с гореща вода и ги оставете за 2-3 дни, като ги разбърквате от време на време. Тази смес може да се използва за поливане.

Третият вариант включва изсушаване на обелките, след което те се смилат на брашно. Поръсете получения прах около храстите.

В никакъв случай картофените обелки не трябва да се използват за подхранване на храсти, които растат в непосредствена близост до лехи с картофи, чушки, домати, патладжани.

Най-ефективните домашни разтвори за отглеждане на краставици

Градинарите споделят, че краставиците са особено капризни растения и ако не ги обгрижвате правилно, твърде възможно е да не съберете ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com