Ето защо не можете да отслабнете по-бързо

2352
Ето защо не можете да отслабнете по-бързо
Снимка: iStock

Упражнения сутрин, йога вечер, плувен басейн в сряда, кардио тренировка с инструктор в събота, степ в неделя. Животът с това темпо е нормален. В днешно време е просто недостойно да не членуваш в някой фитнес клуб, а колкото по-висок е социалният статус, толкова по-срамно е да не спортуваш. Фитнесът се е превърнал в тенденция. Но ето и един странен парадокс: броят на спортните клубове и процентът на физически активните хора расте пропорционално на броя на хората с наднормено тегло или затлъстяване, което се превърна в бича на XXI век. Личният треньор и фитнес инструкторът сега са високоплатени и почетни професии.

По данни на Световната здравна организация през последните двадесет години общото наднормено тегло на земляните се е утроило и е достигнало тревожни стойности. Според последните оценки един от всеки трима възрастни в света е с наднормено тегло, а един от всеки десет е със затлъстяване. Повечето дебели хора живеят в Европа, Америка и - кой би си помислил! - на малките острови в Тихия океан. Но защо е така? 

Отслабване след 40 години - само тези храни ще ви помогнат

Спортът без диета е пари на вятъра

Въпросът остава открит: защо при цялата ни активност от година на година ставаме все по-дебели? И наистина ли фитнесът е толкова мощно средство в борбата с излишните килограми? Не може да се отрече, че физическите упражнения са важни за доброто състояние - те помагат за по-добрата работа на сърцето и белите дробове, предпазват от рак и диабет. Те правят и истински чудеса върху настроението ви - стимулират отделянето на хормони, които ви дават усещане за добро здраве и положителни емоции.

Възрастните хора, които са правили физически упражнения поне веднъж седмично, са с 30% по-склонни да запазят здрав разум и силна памет, отколкото тези, които никога не са ходили на физически упражнения. Но в областта на излишните килограми фитнесът се оказва не толкова ефективно средство, колкото е модерно да се мисли. Всъщност не е важно колко време прекарваме във фитнеса, а какво ядем преди и след него.

Тези, които се измъчват най-много на тренажорите, не свалят повече килограми от останалите. Това е така защото настъпва естествена компенсация - колкото повече човек се упражнява, толкова повече иска да яде. Несъзнателно искаме да се възнаградим за времето, прекарано в спортния клуб, извайвайки красива фигура. А както знаете, 400 калории, загубени за един час тренировки, могат да бъдат попълнени за пет минути с парче торта. 

За да изгорите много енергия, трябва да прекарвате много време в упражнения. Но дори и да се упражнявате много и постоянно, за да отслабнете, първо се нуждаете от здравословна диета ─ без нея всички усилия са напразни. Да, спортът наистина гори калории, но не се заблуждавайте, защото има и обратна страна - чувството на глад след физическа активност се увеличава значително.

В резултат на това се оказва, че колкото повече фитнес имате в живота си, толкова повече пълнеете. Смята се, че физическите упражнения стимулират организма ни да изгаря мазнините в продължение на двадесет и четири часа след тренировката. Затова мнозина са решили, че не могат да ограничават апетита си и дори да си позволяват различни излишества - последиците от тренировките ще изгорят всичко.

В същото време лекарите твърдят, че когато тренираме, всъщност изгаряме повече мазнини (отколкото когато не правим нищо), но това не принуждава тялото ни да гори мазнини през следващите двадесет и четири часа. Всъщност след фитнеса мазнините се изгарят със същата скорост, както ако през цялото време бяхме седели на дивана.

Научете най-лесната диета на света за отслабване

За да обобщим: фитнесът не ускорява метаболизма толкова, колкото се смяташе досега. Въпреки че наистина килограм мускули изгаря повече калории, отколкото килограм мазнини (от 15 до 20 калории на ден срещу 4). Но повечето хора не изграждат достатъчно мускули, за да забележат разликата. Един средностатистически човек (не професионален спортист), който се занимава с фитнес с различен успех и работи върху изграждането на мускули, ще добави само 1,5-2 кг чиста маса и ще изгаря допълнително 28-50 калории на ден. Толкова се съдържат в една чаена лъжичка масло. Съгласете се, че това е капка в океана.

Седнете тихо като мишка!

Изненадващ факт: мазнините могат да бъдат полезни и дори да ви помогнат да отслабнете. Това са кафяви мастни тъкани, или кафяви мазнини, които се държат по съвсем различен начин от белите мазнини, с които сме свикнали. Проблемът с кафявата мазнина е само в нейното количество - човек няма почти никаква. Тя е налице при гризачите. Мишките и плъховете имат невероятен късмет - те имат много кафява мазнина, така че колкото и да ги храните, няма да напълнеят, кафявата мазнина ще оправи всичко. 

С оглед на това става ясно, че чрез активиране или просто увеличаване на запасите от кафява мазнина при добре хранени пациенти е възможно да им се помогне да отслабнат, без да навредят на здравето си. Мазнините, които се отстраняват по време на липосукция, могат да се трансформират в кафяви мазнини и да се инжектират обратно на пациента. Звучи чудовищно, но в действителност ефектът може да бъде невероятен. 

Доскоро мастната тъкан се смяташе за обикновена субстанция - място, където тялото складира излишната енергия в случай на глад. Вярно е, че при съвременния режим на интензивно хранене тази резервна енергия не достига, поради което тя постепенно се натрупва, създавайки "спасители" на талията и бедрата. Но с мазнините не е толкова просто - те играят много по-сериозна роля. Оказа се, че мастните клетки произвеждат повече от сто химически сигнала и хормони, които досега не бяха известни. 

Съществуват два вида бели мазнини. Това, което се е натрупало в коремната област, се нарича интраабдоминална мазнина. Тя е абсолютно вредна и увеличава риска от метаболитни заболявания, като диабет. Но в тази история има и положителен герой - подкожната (периферната) мазнина , която е скрита под кожата на страните и бедрата. Тя ни предпазва - без нея щяхме да сме напълно студени. Ако успеем да препрограмираме мазнините така, че да предизвикват по-малко негативни ефекти, това ще ни избави от много от метаболитните последици на затлъстяването. 

Силата на волята и нейните слабости

Смятаме, че теглото е въпрос на воля. Диета плюс упражнения - и сте на върха на стройността и щастието. Тези, които са особено упорити, успяват да се държат здраво под контрол, не пропускат занятия и отказват всичко, което съдържа повече от сто калории. Но, за съжаление, еволюцията ни е изиграла жестока шега и по природа не можем да се лишим от храна за дълго време. Психолозите казват, че силата на волята е като мускул: той отслабва и се уморява, ако изобщо не го оставяте да се отпусне. И рано или късно човек се пречупва, губейки всякакъв контрол над себе си, и тогава всичко, което някога е било табу, влиза в действие. Затова с волята трябва да се борави внимателно и да не се претоварва нейната фина организация.

Докато учените се борят с излишните ни килограми и търсят алтернативни начини за отслабване, ние можем да разчитаме само на традиционните методи.

За да поддържаме добра форма, лекарите и учените единодушно съветват да се движим повече през деня. Банално е, но е вярно. Това е по-добре, отколкото да седиш по цял ден в офиса, да караш кола и да се возиш в асансьор, а след това да се опитваш да компенсираш часовете обездвижване с час активни движения на тялото в спортен клуб. Това е сериозен стрес за тялото. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com