Ето защо НЕ трябва да оставяте храна в колата си:

3415
Ето защо НЕ трябва да оставяте храна в колата си:
Снимка: iStock

Ако все още се изкушавате да носите храна със себе си и да я оставите в колата, преценете добре времето си за пътуване.

Хранене на път

Има различни причини, поради които може да носите храна в колата си. Може би просто сте отишли ​​да пазарувате за хранителни стоки, за да се запасите за седмицата, или може би се подготвяте за пътуване през уикенда. Може би се прибирате вкъщи и имате чанта за вкъщи от ресторанта. Независимо от причината, важно е да знаете за безопасността на храните, когато шофирате в колата си, особено в горещо време.

Безопасност на храните: основите

Тъй като все повече хора готвят храна от вкъщи и пътуват, важно е да научите за безопасността на храните. Безопасността на храните е особено важна, ако във вашето домакинство живеят деца под 5-годишна възраст, бременни жени, възрастни над 65 години или някой с медицински състояния, като рак или диабет. За да запазим храната безопасна, трябва да избягваме „опасната зона“. Бактериите растат най-бързо в диапазона от температури между 4 °C и 60 °C, като броят им се удвоява само за 20 минути.

Защо да носите тенис топка със себе си на полет?

Температурата на автомобила

Може да се изненадате колко горещо може да се загрее кола без климатик в някои части на страната през цялата година. През летните месеци интериорът на затворено превозно средство може лесно да достигне 50 градуса по Целзий в затвореното задушно пространство. В други части на страната, където температурата на околната среда достига до 40 градуса, вътрешната температура може да се повиши дори още повече.

Това означава, че храната ви ще стане много гореща, много бързо. В действителност никоя храна не трябва да се излага дълго на тези температури, защото самата храна не е само проблем, контейнерът или опаковката на храната обикновено не са проектирани да издържат на тези температури и може също да взаимодействат с храната. Това също обяснява защо пластмасовите бутилки за вода имат срок на годност.

Как да запазим храните в колата безопасни

По принцип храните трябва да са в охладители, а горещата храна трябва да се държи гореща. Поставяйте студена храна в охладители със замразен гел или лед. Помислете за опаковане на напитки в един охладител и нетрайни храни в друг, тъй като е вероятно да грабнете напитките най-често. Нарязаните плодове и зеленчуци, хумус, гуакамоле и кисело мляко са добри закуски за съхранение в охладителя.

Ето защо никога да НЕ използвате климатика на колата си

Дори ако автомобилът ви е горещ през лятото, може да искате да преразгледате включването на климатика на колата.  Защо не трябва ...

По-малко уязвими на високи температури храни, като енергийни блокчета, телешко месо и ядки, също трябва да се добавят към охладителите.

Безопасност на храните в автомобили със и без климатик

Въпреки че може да изглежда обичайна практика да оставяте храна в колата, това е нещо, което трябва да се обезкуражава. Храните могат бързо да достигнат до „опасната зона“ за бактериален растеж в коли без климатик. Нетрайните храни като млечни продукти и салати, съдържащи майонеза, са особено опасни и трябва да се избягват. Обратното е вярно за горещите храни в климатизиран автомобил. Месото може да бъде особено опасно, така че трябва да се избягва.

Безопасността на храните се отнася за всички храни, независимо дали са пресни или замразени. Климатикът също не запазва или поддържа храната хладна. Дори ако климатикът в превозното средство работи перфектно, температурата на въздуха, излизащ от вентилационните отвори, обикновено е над нулата, така че замразената храна не трябва да се оставя дълго в автомобила с включен климатик, а шофьорите трябва да внимават за навлизането на слънчева светлина в колата, тъй като тя може да загрее всичко на светлината си.

Има няколко неща, които не трябва да носите

Пушенето в колата ви застрашава живота – ЕТО как

Пушенето Рисковете за здравето от тютюнопушенето като цяло са добре известни. Ако все пак решите да пушите, има изследвания, които пок...

Ако отивате за дълго шофиране, вероятно ще сте гладни, докато сте на път. Замразени и бързоразвалящи се продукти не трябва да се носят със себе си на дълги пътувания, освен ако не искате да имате още нещо, за което да се притеснявате, като например получаването на лед, за да запазите тези неща студени.

Храните всъщност могат да повредят колата ви

Не само безопасността на храните е проблем, но и всички остатъци от храна, които откриете като изненада след факта: Да, всяка храна, оставена в горещо превозно средство с течение на времето, поне ще я накара да мирише. Разбира се, замразените храни ще работят, докато се размразяват, което прави лепкава каша. С отворени USB портове и други подобни, всяка храна, която трябва да се разтопи и да проникне в тях, ще причини проблеми с връзката. Ако някога сте посегнали към кафето си в поставката за чаша и сте спрели внезапно, знаете какво се случва след това. Кафе и сода, оставени в централната конзола от превключвателя на скоростната кутия, могат да се разлеят в него, което да доведе до проблеми с включването и слизането му от предавка.

Разнообразете кафето си с тези вкусни добавки

В крайна сметка

Ако все още се изкушавате да донесете храна със себе си и да я оставите в колата, отмерете времето на пътуването си. Не яжте храна, ако е била в колата повече от 2 часа. Трябва да избягвате млечните напитки, ако не се съхраняват в охладител. Въпреки това, има няколко нетрайни закуски, които можете да имате: цели или сушени плодове, замразени зеленчуци, микс за пътеки и пълнозърнести закуски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com